Financa
Digitalni poslovni portal

U Mostaru počela prva konferencija o umjetnoj inteligenciji u BiH

Niz izlaganja o primjeni umjetne inteligencije u različitim područjima dio su bogatog programa dvodnevne konferencije Umjetna inteligencija u Bosni i Hercegovini-istraživanje, primjena i perspektive razvoja koja je započela u četvrtak, 14.4.2022. godine u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka.

Konferencija, koju organizira Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u suradnji s domaćinom događaja, stavlja fokus na iznimno aktualnu temu na globalnoj razini ističući pozitivne primjere iz Bosne i Hercegovine.

”Ovaj događaj posvećen je fenomenu umjetne inteligencije koji je možda široj javnosti nepoznat, ali moramo reći da nije nov. Više od pola stoljeća se u međunarodnim okvirima istražuje i primjenjuje umjetna inteligencija. Za ovu zemlju je dobro da mi također imamo istraživače koji se dugo bave ovim pitanjima i da već u drugoj polovici 90.ih godina na našim fakultetima, pogotovo na elektrotehničkim, a nakon toga informatičkim fakultetima počelo određeno obrazovanje vezano za ova pitanja”, istaknuo je Jasmin Branković, pomoćnik ministra za obrazovanje i znanost.

”Također moramo ubrzati to na neki način jer imamo taj kadar kao i mlađe ljude koji su u međunarodnim krugovima prepoznatljivi kao dobri istraživači i mogu puno doprinijeti razvoju i istraživanju različitih segmenata umjetne inteligencije”, kazao je Branković, te naglasio kako će ”država morati puno više ulagati u znanost i ovo područje koje je brzo rastuće u svijetu i mi moramo pratiti korak”.

”Imamo potencijal, imamo kadar, ali taj kadar ne može raditi bez odgovarajućih ulaganja, opreme i bez mogućnosti da primjene te rezultate u gospodarstvu. Jer ako dobijemo rezultate a oni budu tek tako urađeni i objavljeni kao neki znanstveni rad, mi nećemo imati mnogo od toga kao država, društvo i gospodarstvo generalno”, zaključio je Branković.

Veliki interes sudionika

O važnosti tematike dovoljno govori i veliki interes sudionika koji će program konferencije u sljedeća dva dana imati priliku pratiti ne samo u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka, nego i putem Zoom platforme.

”Izuzetno nam je zadovoljstvo organizirati ovakvu konferenciju u suradnji sa Federalnim ministarstvom obrazovanja i znanosti zato što je ovo aktualna tema u cijelom svijetu, a sada nam dolazi i u BiH. U ovom procesu se trudimo predstaviti globalne trendove na našem tržištu”, kazala je Ana Bogdanović, marketing koordinator INTERA Tehnološkog Parka.

Konferencija je započela svečanim otvaranjem i uvodnim izlaganjima tijekom kojih je Zlatan Ajanović prezentirao viziju Bosne i Hercegovine u doba umjetne inteligencije osvrćući se na globalne trendove, mogućnosti i realistične ciljeve, a Vedad Sabljić na karakteristike, izazove i prilike u primjeni umjetne inteligencije. U uvodnim izlaganjima sudionici su imali priliku upoznati se s BH Tech Lab platformom kroz prezentaciju Harisa Lučkina te video menadžement sustavom NSoft Vision kroz predavanje Harisa Karagića i Martine Sesar.

Primjene umjetne inteligencije

U nastavku programa sudionici će imati priliku čuti i prezentacije o primjeni umjetne inteligencije u tehnici, medicini i tehnološkom razvoju s naglaskom na praktične primjere korištenja umjetne inteligencije za razvoj pametne natkoljenične proteze i pneumatske rukavice za rehabilitaciju, unaprjeđenje sustava za prijevoz putnika, otkrivanje funkcionalne hrane, stvaranje pametne mreže i drugih inovativnih rješenja. Predavači prvog dana će se osvrnuti i na pravni aspekt primjene umjetne inteligencije u području moderne medicine i poreznog sustava te na pravnu regulaciju u Europskoj uniji. Sutrašnji program bit će fokusiran na umjetnu inteligenciju u obrazovanju i javnom prostoru s naglaskom na potrebe reforme obrazovanja te izazove s kojima se susreću srednje škole i visokoobrazovne institucije.

Program konferencije će poslužiti kao izvrsna prilika za analizu postojećeg stanja te identificiranje potreba različitih sektora u pogledu primjene modernih tehnologija, a kroz networking događaje omogućit će se i dodatno upoznavanje i ostvarivanje kontakata koji će u budućnosti zasigurno rezultirati novitetima u ovom području.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije