Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

UEFA EURO: nagradni fond 800, pobjedniku 8 milijuna EURA

Europsko prvenstvo u nogometu, sada poznato je i pod nazivom UEFA EURO. Zapravo je sportsko natjecanje sa relativno kratkom povijesti.

Za razliku od Svjetskog prvenstva, koje ima tradiciju dužu od 90 godina, najznačajnije natjecanje europskih reprezentativnih timova u “najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu” organizira se od 1960. godine.

A tek u usporedbi s sličnim natjecanjem u Južnoj Americi – Copa America, koji postoji još od 1916. godine, to je veliki vremenski zaostatak.

Naravno, u međuvremenu je popularizacija nogometa dosta promijenila situaciju. Samo natjecanje u Europi pretrpjelo je promjenu formata. Također, ne manje bitno, značajan skok ekonomskog uticaja.

Kako piše u objašnjenju na zvaničnom site-u europske Kuće nogometa, u okrilju poostratovske Europe koja se oporavljala i iznova gradila iz ruševina bilo je poprilično teško organizirati takmičenje ovakvog karaktera. UEFA je ovu ideju prvi put objavila na kongresu 1957. godine. Tri godine kasnije održan je Kup europskih nacija. Navedeno natjecanje se sada smatra za prvo Europsko prvenstvo u nogometu.

Desetog srpnja 1960. godine u finalnom meču na stadionu “Park prinčeva” u Parizu, ekipa Sovjetskog saveza pobijedila je rezultatom 2:1 reprezentaciju Jugoslavije. Milan Galić je dao gol za Jugoslaviju u 43. minutu, ali je SSSR pobijedio golom Ponedeljnika u produžetku.

Zanimljivo je da na prvom kontinentalnom takmičenju nisu učestvovale reprezentacije Istočne Njemačke, Engleske i Italije jer su se protivili samom formatu kupa. S druge strane, Jugoslavija je drugo mjesto ponovila i osam godina kasnije u Rimu. Nijedna od šest država koje su nastale njenim raspadom kasnije nije ponovila taj uspeh.

UEFA EURO – najuspješniji Njemačka i Španjolska

Njemačka i Španjolska su povijesti imali najviše uspjeha, i podizali trofej pobjednika po tri puta.

Što se tiče fonda nagrada za učesnike, u nominalnom smislu on je konstantno rastao sve do prvenstva EURO 2020 u Engleskoj. Održanog zapravo godinu dana kasnije, zbog uticaja pandemije Covid 19. Naime, nagradni fond od 331 milijuna eura koji je UEFA odredila za EURO 2020 na snazi će biti i ove godine. Ovo znači da će 24 reprezentacije učesnice, odnosno njihovi nogometni savezi, tu sumu podijeliti međusobno, shodno postignutom učinku. Pobjedniku pripada sigurnih osam milijuna eura.

Međutim, UEFA kroz godišnje isplate u HatTrick financijskom programu svim svojim članicama isplaćuje dio zarade sa EURO turnira. U posljednjem četvorogodišnjem ciklusu, zaključno sa 2024. godinom, obavezala se na isplatu ukupno 775 milijuna eura.

Ekonomski uticaj za lokalnu ekonomiju zemlje organizatora očekivano je veliki. Prije osam godina u Francuskoj izračunato je da su posjetitelji tijekom trajanja turnira ostavili oko 1,6 milijardi eura. Dok prije tri godine u Engleskoj učinak nije bio značajno viši jer je pandemija još uvijek nije bila službeno okončana.

Izvor: Biznis.rs

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno