Financa
Digitalni poslovni portal

VTK BiH uspostavila suradnju s Marmara Group Foundation

Sporazum o suradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) i Marmara Group Foundation potpisan je danas u VTK BiH čime su postavljeni temelji buduće suradnje i jačanja postojećih ekonomskih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Nakon potpisivanja sporazuma održan je sastanak kojem su pored članova delegacije Marmara Fondacije i predstavnika komore prisustvovali i predstavnici kompanija iz različitih oblasti gospodarstva. Predstavljeni su podaci vanjskotrgovinske razmjene Bosne i Hercegovine sa akcentom na razmjenu sa Republikom Turskom, te je odgovoreno na brojna pitanja koje je delegacija Marmara Fondacije imala u vezi investiranja i osnivanja kompanija u BiH.

Fondacija za strateška i društvena istraživanja Marmara Group osnovana je kao nezavisna nevladina organizacija 1985. godine i bavi se organizacijom sastanaka, seminara, konferencija, te aktivno radi na pripremi izvještaja, stavova, kao i analiza usmjerenih ka pronalaženju rješenja za aktuelne probleme u Republici Turskoj.

Fondacija je, između ostalog, član promatrač Ekonomskog i socijalnog savjeta Ujedinjenih naroda, te ima potpisane ugovore o „strateškom partnerstvu“ sa brojnim organizacijama uključujući i Bečki ekonomski forum. Misija Fondacije je razmišljati i razgovarati o problemima Turske u oblasti ekonomije, demokratije i sigurnosti, te dijeliti ideje s javnim mijenjem slijedom čega Fondacija sprovodi istraživanja i implementira projekte sa Bliskim Istokom, Balkanom, ali i Euroazijskim zemljama.

Ciljevi Fondacije su promovirati ekonomski i demokratski razvoj Turske u pravcu suvremenih vrijednosti u svijetu, analizirati efekte transformacija i razvoja u oblasti nauke, tehnologije, ekonomije, demokratije i njihove refleksije na naš društveni i politički život, podržati članstvo Turske u Evropskoj uniji, kao i podržati tranziciju iz tradicionalnog u moderno društvo, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije