Financa
Digitalni poslovni portal

Wall Street snažno porastao nakon što je Fed povećao kamate

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, nakon što je američka središnja banka povećala kamatne stope za 0,50 postotnih bodova i najavila daljnje povećanje cijene novca kako bi suzbila previsoku inflaciju

Dow Jones ojačao je 932 boda ili 2,81 posto, na 34.061 bod, dok je S&P 500 skočio 2,99 posto, na 4.300 bodova, a Nasdaq indeks 3,19 posto, na 12.964 boda.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda odlučili su u srijedu povećati ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1 posto, što je najveće jednokratno povećanje cijene novca od 2000. godine, a što se i očekivalo na tržištima.

Fed je već na sjednici u ožujku povećao kamate za 0,25 postotnih bodova kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u 40 godina, a očekuje se da će i idućih mjeseci agresivno zaoštravati monetarnu politiku.

Inflacija je previsoka i razumijemo poteškoće koje uzrokuje. Krećemo ekspeditivno kako bismo je spustili”, kazao je predsjednik središnje banke Jerome Powell na konferenciji za medije, nakon sjednice Feda.

„Snažno smo predani vraćanju stabilnosti cijena”, istaknuo je Powell i dodao da će se i na idućim sjednicama razmatrati povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.

„Američko gospodarstvo je vrlo snažno i dobro pozicionirano da bi izdržalo strožu monetarnu politiku”, istaknuo je predsjednik Feda i poručio da očekuje ‘mekano ili mekanije’ prizemljenje gospodarstva, unatoč strožoj monetarnoj politici.

Fed je najavio i smanjenje bilance, koja je dosegnula 9.000 milijardi dolara jer je središnja banka za koronakrize kupovala obveznice kako bi održala likvidnost u financijskom sustavu i niske kamatne stope.

‘Gospodarstvo neće uroniti u recesiju’

 

Nakon poruka Feda burzovni su se indeksi izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, a potom su snažno porasli.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom i financijskom.

Rast cijena dionica, unatoč najavama daljnjeg povećanja kamata, zahvaljuje se uklanjanju neizvjesnosti s tržišta, tumače analitičari, s obzirom da je Powell kazao da se ne razmatra povećanje cijene novca za 0,75 postotnih bodova.

Uz to, kažu, ulagači igraju na to da će se s povećanjem kamata inflacija spustiti, a da gospodarstvo neće uroniti u recesiju, nego se samo, kako je kazao Powell, mekano prizemljiti.

Posljednjih su mjeseci burzovni indeksi na Wall Streetu oštro pali zbog rata u Ukrajini, visoke inflacije i najava zaoštravanja monetarne politike.

I dok dio analitičara smatra da bi se s uklanjanjem neizvjesnosti u vezi kamata Feda tržište moglo oporaviti, drugi drže da će se i u idućem razdoblju trgovati nestabilno.

„Jasno je da Fed shvaća potrebu za obuzdavanje rastućih cijena.

No, čak ako bude agresivniji s povećanjem kamatnih stopa, još uvijek se moramo uhvatiti u koštac s geopolitičkim napetostima, tekućim problemima covida, kao i s miješanim rezultatima korporativnih zarada. Stoga i ubuduće očekujemo nešto više volatilnosti na tržištu”, kaže Greg Bassuk, izvršni direktor u tvrtki AXS Investments.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,90 posto, na 7.493 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,49 posto, na 13.970 bodova, a pariški CAC 1,24 posto, na 6.395 bodova.

Izvor:tportal.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije