Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

10 kreativnih načina da ispunite zadnjih deset minuta radnog dana

Često s nestrpljenjem iščekujemo kraj radnog dana, no ponekad su upravo posljednji trenuci u uredu idealni za planiranje sljedećih koraka.

Iako posljednjih 10 minuta radnog dana često percipiramo kao nepotrebne i željeli bismo da brzo prođu kako bismo otišli kući, zapravo mogu biti izuzetno važan i konstruktivan dio našeg radnog vremena.

U tim kratkim trenucima možemo pročistiti misli, planirati zadatke i ciljeve za sljedeći dan, organizirati radni prostor te čak razgovarati s kolegama kako bismo podigli raspoloženje i otklonili umor.

Međutim, važno je izbjegavati sjedenje besposleno ili pokušavanje izvršiti previše zadataka u žurbi, što može rezultirati frustracijom i osjećajem nezadovoljstva. Umjesto toga, te posljednje minute mogu biti iskorištene na produktivan način. Koji će nam pomoći da završimo radni dan osjećajući se motivirano i zadovoljno.

Priprema za sutrašnji dan

Svaki dan nosi svoje izazove i promjene. No unatoč tome što ne možemo unaprijed znati sve što nas čeka, možemo stvoriti okvirni plan u glavi ili na papiru. Ovo nam omogućuje da mirnije napustimo radno mjesto i smanjimo osjećaj neizvjesnosti vezan za sljedeći radni dan. Mentalno se pripremamo za ono što nas očekuje, osjećajući se spremnijima za nove izazove.

Nedovršene zadatke ostavite za sutra

Ako u posljednjih 10 ili 15 minuta radnog dana shvatite da nećete stići završiti određeni zadatak, važno je da se opustite i prihvatite situaciju. Nemojte se forsirati da dovršite sve u zadnjim trenucima. Umjesto toga, prihvatite da niste robot i da nije uvijek moguće obaviti sve što ste planirali. Razmislite o razlozima zbog kojih niste stigli završiti zadatke i nemojte kriviti sebe. Ostavite nedovršene zadatke za sutra, kada ćete biti svježiji i spremniji za nove izazove.

Porazgovarajte s kolegama

Za razmjenu novosti i kratke razgovore s kolegama često nemamo priliku tijekom radnog vremena. Dok nam prvih 10 do 15 minuta nakon dolaska na posao služi za takve razgovore, isto tako možemo iskoristiti i posljednjih 10 minuta radnog dana. Upitajte kolege kako su proveli dan, kako se osjećaju nakon posla, što ih veseli kod povratka kući te razmijenite iskustva s radnog dana. Zajedno se nasmijte i pozdravite na srdačan način kako biste završili dan s pozitivnom energijom.

Očistite svoj radni prostor

Kada se bliži kraj radnog dana, iskoristite posljednje trenutke za pospremanje radnog prostora. Operite svoju šalicu, bacite smeće, obrišite radnu površinu vlažnom krpom i uredno posložite sve što se nalazi na stolu. Na taj način osigurat ćete da sljedeći dan započnete s urednim i čistim radnim prostorom, što će vam pomoći da se osjećate organizirano i pripremljeno za nove radne izazove.

Razbistrite misli prije polaska

U posljednjim trenucima radnog dana, vrijeme je da pročistite misli. Sažmite svoje dojmove i zabilježite ključne pozitivne i manje pozitivne trenutke koje ste doživjeli tijekom dana. Ove kratke bilješke omogućuje vam da prepoznate što vas je motiviralo i inspiriralo, ali i što je možda izazvalo frustraciju ili stres. Ti trenuci mogu poslužiti kao korisne upute za dalje, pomažući vam da bolje razumijete sebe i svoje radne navike.

Izvor: MojPosao.net

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno