Financa
Digitalni poslovni portal

5 pitanja koja trebate postaviti pri započinjanju novog posla

Radnje koje poduzmete tijekom prvih nekoliko mjeseci na novom poslu imaju veliki utjecaj na vaš uspjeh ili pak neuspjeh. Izgradite pozitivan momentum odmah i to će vas gurati dalje. Ako na početku učinite neke pogrešne korake, mogli biste se suočiti s teškom bitkom ostatak vremena.

Najveći izazov s kojim se lideri susreću u tim razdobljima jeste ostati usredotočen na prave stvari. Lako je preuzeti previše ili izgubiti svoje dragocjeno vrijeme. Dakle, pomaže imati niz pitanja koja će vas voditi. HBR nam predstavlja pet najvažnijih koje treba pitati… i nastavite s postavljanjem istih redovito:

Kako ću stvoriti vrijednost?

Ovo je najvažnije pitanje. Zašto ste stavljeni u ovu ulogu? Što se očekuje od vas? U kojem vremenskom okviru? Kako će se ocjenjivati vaš napredak? Dok pokušavate odgovoriti na ovo pitanje, imajte na umu da pravi odgovor možda nije ono što vam je rečeno kada ste imenovani ili angažirani za posao; može se mijenjati kako stvari napreduju, a vi učite više. Ne zaboravite, također, da će trebati vašim radom biti zadovoljena šira lepeza ljudi, a ne samo vaš šef, i da oni mogu imati različita gledišta o tome što čini “uspjeh”. Bitno je razumjeti cijeli skup očekivanja kako biste ih mogli pomiriti i zadovoljiti u najvećoj mogućoj mjeri.

Kakvo se ponašanje od mene očekuje?

Osim ako niste angažirani da promijenite kulturu vaše nove organizacije, trebali biste nastojati razumjeti i uskladiti se s najvažnijim normama ponašanja. Zamislite kulturu kao imunološki sustav organizacije. Ona postoji, u velikoj mjeri, kako bi spriječila “pogrešno razmišljanje” i “pogrešno ponašanje” koji bi mogli zaraziti društveni organizam. Dakle, ključne norme ponašanja kršite na vlastitu odgovornost; razmišljati u stilu “ne pripadam ovdje” može dovesti do izolacije i, u konačnici, do iskakanja iz tračnica. Dok nastojite razumjeti ključne norme, imajte na umu da se one mogu razlikovati u cijeloj organizaciji. To također može ovisiti o razini na kojoj djelujete: uspjeh nakon unaprjeđenja može, i to ne u maloj mjeri, ovisiti o tome kako se prikazujete na različite načine.

Važno je uklopiti se u već postojeću organizacijsku kulturu.

Čija je podrška ključna?

Vaš uspjeh će vjerojatno ovisiti o ljudima kojima niste izravno nadređeni; dakle, morate graditi saveze. Polazna točka za to je razumjeti političko okruženje vaše nove organizacije i naučiti se njime upravljati. Tko ima moć i utjecaj? Čija je podrška ključna i zašto? Naoružani uvidom u tko, možete se usredotočiti na to kako ćete osigurati njihovu podršku. Obično to uključuje više od same izgradnje odnosa. Morate razumjeti što drugi pokušavaju postići i kako im možete pomoći. Reciprocitet je najčvršći temelj na kojem se može graditi savezništvo.

Kako ću ostvariti neke rane pobjede?

Lideri u tranziciji ljude ispunjavaju pozitivnom energijom tako što ostvaruju rane pobjede – brza, opipljiva poboljšanja u organizaciji koja ostavljaju dobar utisak. Dobro izvedeni, grade vaš kredibilitet, ubrzavaju vaše učenje i daju vam pravo na dublje promjene u organizaciji. Dakle, trebate identificirati najperspektivnije načine za postizanje brzog, pozitivnog utjecaja, a zatim se organizirati kako biste to učinili što učinkovitije.

Koje vještine trebam razviti da se istaknem u ovoj ulozi?

Kako je Marshall Goldsmith, renomirani trener rekao: “Ono što vas je dovelo ovdje, neće vas odvesti tamo.” Vještine i sposobnosti koje su vas dovele do ove točke u karijeri možda nisu one (ili nisu sve one) koje trebate da biste bili uspješni u svom novom poslu, a previše je lako upasti u zamku zone komfora. Drugim riječima, da biste postali potpuno učinkoviti u svojoj novoj ulozi, vjerojatno ćete se morati još dodatno razvijati. To ne znači da ne možete odmah dobro započeti, ali što prije shvatite koje nove sposobnosti trebate razviti da biste se istaknuli u ulozi, to bolje. Nerazumijevanje ove bitne točke umanjuje potencijal za buduće napredovanje u karijeri.

Postavite sebi ovih pet pitanja dok započinjete novu ulogu i nastavite ih postavljati redovito. Odvojite 30 minuta na kraju svakog tjedna kako biste razmislili o tome jesu li odgovori i dalje jasni ili su se na bilo koji način promijenili. To će vam omogućiti da ostanete na pravom putu kroz tranziciju ali i dalje.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije