Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

7 popularnih španjolskih vina

Španjolska vina su među najboljima na svijetu. Dok su španjolska ponekad zasjenjena blistavijim francuskim i talijanskim vinima, Španjolska je jedna od tri vodeće zemlje po proizvodnji vina u svijetu s gotovo 14 posto svjetske proizvodnje. Uz tako plodnu proizvodnju, postoje mnoga popularna španjolska vina koja su omiljena ne samo u Španjolskoj, već i u cijelom svijetu.

Vinske regije u Španjolskoj

1. Rioja (crna vina)

Dok regija Rioja u Španjolskoj proizvodi i crna i bijela vina, posebno je poznata po svojim crnim vinima napravljenim prvenstveno od Tempranilla pomiješanih s drugim crnim sortama kao što su Garnacha (Grenache), Graciano i Mazuelo. Rioja je jedna od dvije vinske regije koje nose španjolsku oznaku najviše kvalitete, DOCa (Denominación de Origen Calificada). Postoji nekoliko stilova vina Rioja na temelju duljine vremena odležavanja vina:

 • Gran Reserva – Odležano 5 godina s najmanje dvije godine u hrastu i bocama.
 • Reserva – Odležano najmanje 3 godine s minimalno godinu dana u hrastu i šest mjeseci u bocama
 • Crianza – Stara najmanje dvije godine, s najmanje godinu dana u hrastu
 • Generički (bez oznaka) – Nema zahtjeva za starenjem ili dubljenjem

Crvena vina iz Rioje mogu varirati u okusima i stilovima od laganih, svježih i voćnih do taninskih, dubokih i složenih. Očekujte okuse tamnog koštičavog voća (trešnje i šljive) s notama začinskog bilja i vanilije. Vina su obično suha s umjerenom do visokom kiselosti.

Tri Rioje koje treba probati

 1. Cotino Rioja Reserva košta oko 45 dolara po boci i nevjerojatno je dobro prihvaćena od strane vinskih kritičara. To je mješavina 85 posto Tempranilla, 10 posto Graciana i 5 posto Mazuela i Garnacha.
 2. Finca Allende Aurus dolazi iz regije Rioja Alta. To je mješavina stare vinove loze prvenstveno Tempranilla i Graciana koja dobiva ukupne ocjene za berbe i kritike od 93 boda, dok je berba iz 2010. dobila ocjenu od 98 bodova od Decanter-a. Ovisno o berbi i dostupnosti, boca košta između 100 i 150 dolara.

  Finca Allende Aurus
 3. Bodegas Artevino Rioja Orben košta oko 30 dolara po boci, a radi se o mješavini Tempranillo-Graciano voćnih okusa

2. Priorat (crna vina)

Dok španjolska vinska regija i vina Priorat nisu toliko poznati kao Tempranillo i Rioja, crna vina koja se ovdje proizvode su svilenkasta, složena i ukusna. Proizvodnja mješavina crnog vina prvenstveno od grožđa Garnacha s dodatkom Cariñene (Carignan), Syrah i drugog crnog grožđa. Priorat je jedina regija proizvodnje vina u Španjolskoj izvan Rioje koja ima najvišu oznaku DOCa. Zbog niskog prinosa grožđa koje se uzgaja u regiji, vina mogu biti skupa, ali vrijedna troškova. Crni Priorati razvrstani su na temelju vremena provedenog na odležavanju i u hrastu s klasifikacijama sličnim onima iz Rioje. Priorat vina obično su zemljana s okusima crnog voća, dima, bobičastog voća i začinskog bilja.

Priorat vino i jelo paella

Tri vina Priorat koje treba probati

 1. Clos Mogador Priorat je crna mješavina Garnacha, Cariñene, Syraha i Cabernet Sauvignona. Košta oko 90 dolara po boci. Kritičari vole ovo vino. U prošlosti, berbe Clos Mogadora dobivale su nevjerojatne ocjene od kritičara poput Roberta Parkera, koji mu često dodjeljuje ocjene od 97 i 98 bodova.
 2. Joan Simó Les Eres Vinyes Velles mješavina je Cariñena koja također sadrži Garnacha. Decanter voli berbu 2010., dodijelio joj je 90 bodova. Boca košta oko 50 dolara.
 3. Clos Erasmus Laurel Priorat mješavina je 80 posto Garnacha, 15 posto Syraha i 5 posto Cabernet Sauvignona. Po cijeni od oko 45 dolara po boci, ovo vino je gusto i tamno s okusima kupina i ljubičica.

3. Cava (pjenušci)

Cava je španjolski odgovor na šampanjac, pjenušac proizveden prvenstveno od bijelog grožđa Macabeu, Parellada, Xarello, Pinot Noir, Chardonnay i/ili drugog grožđa. Cava se može napraviti kao bijeli ili rosé pjenušac, a rosé Cava se izrađuje metodom saignée u kojoj se rosé dolati iz crnog vina tijekom primarne fermentacije. I drugo španjolsko crno grožđe, kao što je Garnacha, može se koristiti za izradu rosé Cava.

Dok vina Cava mogu parirati kvaliteti i okusima francuskog šampanjca, obično su daleko jeftinija od svojih francuskih kolega.

Juve Y Camps Pinot Noir Brut Rose

Tri Cave za isprobati

 1. Codorniu Brut Cava je široko dostupan i vrlo pristupačan po cijeni od oko 11 dolara po boci.
 2. Juve Y Camps Cava Pinot Noir Brut Rosé napravljen je 100 posto od grožđa Pinot Noir. Košta 15 dolara po boci, a Robert Parker je ovu Cavu ocijenio s 91 bod.
 3. Gran Codorníu Reserva Chardonnay Brut Nature je Cava koja se proizvodi isključivo od grožđa Chardonnay, pa je slična Blanc de Blancsu iz Francuske. Ova ne-vintage Cava košta oko 15 dolara po boci.

4. Sherry (desertna vina)

Sherry je desertno vino iz Andaluzije u Španjolskoj koje dolazi u različitim stilovima i razinama slatkoće. Sherry ima mali brojj strastvenih sljedbenika diljem svijeta ljudi koji uživaju u ovim jedinstvenim, orašastim i aromatičnim vinima. Sherry vina mogu varirati od vrlo suhih do vrlo slatkih.

5. Ribera del Duero (crna vina)

Crna vina iz španjolske regije Ribera del Duero proizvode se od Tinto Fino, što je drugi naziv za grožđe Tempranillo. Vina iz ove regije obično imaju tipične tempranillo okuse tamnog voća, bobičastog voća i snažnih tanina.

Ribera del Duero regija

Tri Ribera del Duero koje treba probati

 1. Garmón Ribera del Duero košta oko 60 dolara po boci, a Wine Enthusiast dodijelio je berbi iz 2015. 95 bodova ističući okuse bobica, kupina i čokolade.

  Garmon Ribera Del Duero
 2. Pesquera Ribera del Duero Tinto košta oko 32 dolara po boci, a prosječne ocjene iz godine u godinu su oko 91 do 92 boda. Vino je zemljano s okusom bobičastog voća i kakaa.
 3. Pata Negra Ribera del Duero Crianza je relativno pristupačna Ribera del Duero za nešto manje od 15 dolara po boci.

6. Albariño (bijela vina)

Albariño je aromatično španjolsko bijelo vino s puno kiselosti. Ima okuse i arome cvijeća i citrusnog voća i dinje zajedno sa slanošću i mineralnošću.

Tri Albariña za isprobati

 1. Martin Codax Albariño je iz Rías Baixasa, a košta oko 14 dolara po boci. Blijedo bijele slamnate boje s tropskim okusom i okusom kruške.
 2. Pazo San Mauro Rías Baixas Albarino naveden je kao jedan od najbolje ocijenjenih Albariñosa, a berba iz 2018. dobila je 90 bodova. Očekujte okuse jabuke i citrusa s čistim i žustrim mineralnim završetkom.
 3. Mar De Frades Albariño je na vrhu Vivinove liste za najbolja španjolske Albariña. Košta oko 26 dolara po boci, a radi se o osvježavajućem vinu sa slanim okusom limuna.
  Albarino

   

7. Godello (bijela vina)

Godello  je ukusno bijelo ljetno vino. Vrlo je suho s žustrom kiselinom i okusima limuna i grejpa te nepcu ugodne slanosti i mineralnosti. Vina Godello proizvode se od grožđa uzgojenog prvenstveno u Galiciji.

Tri Godela za isprobati

 1. Gotas de Mar Godello u prijevodu znači “morske kapi”. Ovaj Godello košta oko 16 dolara po boci, a duboke je zlatnobijele boje s okusima jabuke i bijelog papra.
 2. Bodegas Avancia Godello Valdeorras dobro je prihvaćeno vino; kritičari ga ocjenjuju između 90 i 92 boda. Naći ćete ga za nešto manje od 30 dolara po boci.
 3. Vina Godeval Valdeorras košta oko 17 dolara po boci. Wine Spectator dodijeljuje mu 90 bodova i naziva ga “okrepljujućim i uravnoteženim” s okusima grejpa i začinskog bilja.

Izvor: lovetoknow.com

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno