Utorak, 30 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

VIDEO: Warren Buffett – sedam zlatnih pravila

Warren Buffet će 30. kolovoza 2022. navršiti 92 godina. Istražili smo pravila koje je naučio, koristio, te dosljedno pratio za vrijeme karijere ovaj veliki američki investitor. Pravila koja će biti spomenuta u članku su pomogla da Buffett postane jedan od najpoznatijih investitora na svijetu i živuću legendu u promjenjivom svijetu burze. Radi se o načelima koja se primjenjuju izvan kratkoročnih fluktuacija.

Odlučili ste investirati na burzi kako biste svoju štednju isplatili više nego što bi zaradili kada bi je oročili u banci. Ali nikad niste uspjeli shvatiti pravila koja vrijede na ovom tržištu. Svjesni ste da postoji mnogo različitih načina, mnogo strategija, možda čak i previše, što odmah stvara averziju prema ovoj vrsti ulaganja. Međutim kada se spomene ime Warren-a Buffet-a, odmah Vam se u glavi stvori slika uspješnog burzovnog investitora.

Warren Buffett Izvor Ankit AgrawalMint via Getty Images
Warren Buffett (Izvor: Ankit Agrawal/Mint via Getty Images)

Svakako, nije lako naučit ulagati poput Warren-a Buffett-a. Inače bi postojala jednostavna formula za uspjeh i svi bi bili bogati kao on. 7 pravila koja ćete pronaći u ovom članku su protkana analizama, puno obrađenih podataka, ali i puna kontrola onoga što se događa u tvrtkama i njihovim stvarnim rezultatima. Ali oni se sastoje od objektivnih i provjerljivih parametara, što može biti prednost, stvari koje se mogu razumjeti. A u svijetu burze to nije uvijek slučaj.

A sada doznajmo koje su smjernice koje su dovele gospodina Warrena Buffetta da postane investitor broj jedan u svijetu. Svakako treba naglasiti da Buffett nikada nije diktirao pravila ili parametre koje treba slijediti. Ali to su smjernice koje se mogu zaključiti iz pisama koje godišnje piše dioničarima svog Berkshire Hathawaya , iz intervjua koje daje i prije svega iz njegovog ponašanja. Međutim, Buffetovi poznavatelji prepoznaju te parametre kao njegove inspirativne stihove. Iako, da budemo iskreni, ne misle svi da se Buffett oduvijek pridržavao samo ovih pravila, kao što možete pročitati u ovoj kratkoj recenziji knjige Jamesa Altuchera “Trgujte kao Warren Buffett”. Treba, međutim, napomenuti da pravila nisu ponašanja u pogledu pristupa burzi, već objektivni parametri koje treba provjeriti u bilancama.

https://youtu.be/yy65msUt7t4

1. Menadžeri moraju racionalno upravljati novcem dioničara

Odlučivanje o tome hoće li zadržati dobit ili je vratiti dioničarima je vježba racionalnosti prema Buffettu. U slučaju da menadžeri imaju priliku zaraditi više od ostalih poslova u tržišnom prosjeku, mogu odlučiti ne isplatiti dobit. Ako tržište ne nudi tu mogućnost, trebali bi se odlučiti vratiti dobit dioničarima, u obliku dividende ili u obliku dionica. To je vježba kojoj Buffett pridaje veliku važnost prilikom prosudbe upravljačke strukture poduzeća u koje investira. Nije sklon podršci menadžmentu koje uskraćuju dobit kako bi povećali vlastitu dominaciju.

2. Kompanija tijekom vremena mora uistinu povećati zaradu dioničara

Novčani tok se obično izračunava na Wall Streetu kao (a) priljevi iz poslovanja (b) i odljevi iz poslovanja i drugi nenovčani odljevi. Prema Buffettu, to je nepotpun pokazatelj, kojemu moramo dodati (c) reinvesticije koje zahtijeva poslovanje. (C) je Buffett definirao kao “prosječan iznos troškova postrojenja i opreme koji je posao potreban za održavanje dugoročne konkurentske pozicije”. Novi pokazatelji koje koristi umjesto novčanog toka, koji Buffet naziva “vlasnička zarada” bit će stoga (a) + (b) – (c). Kada su (b) i (c) različite, izračun između novčanog toka i zarada vlasnika također će biti drugačiji, što se događa za većinu gospodarskih djelatnosti. Kada (c) premašuje (b) analiza novčanog toka precjenjuje ekonomsku stvarnost poduzeća.

3. U trenutku kupnje cijena mora biti najmanje 25% ispod intrinzične vrijednosti

Izračunavanje vrijednosti tvrtke jednako je teško koliko je teško umetnuti prave varijable: neto novčani tok koji će se generirati tijekom trajanja poslovanja, diskontiran uz odgovarajuću kamatnu stopu. Buffett koristi svoju očekivanu “zaradu vlasnika” (točka 2) tijekom trajanja poslovanja umjesto novčanog toka jednostavno diskontiranog stopom dugoročne obveznice američke vlade. Naravno, pogreška u procjenama može poništiti rezultat ulaganja. Warren Buffett koristi svojih 25% “marže sigurnosti” kako bi smanjio ovaj rizik. Na primjer, ako je procjena pogrešna za 10% viška, Buffett će zadržati adekvatan povrat, ako je procjena točna ili pogrešna prema zadanim postavkama, povrat će biti izvanredan.

4. Menadžeri moraju biti u stanju pretvoriti prodaju u profit.

To je u biti sposobnost obuzdavanja troškova. Kad god tvrtka najavi plan restrukturiranja kako bi smanjila troškove, to je za Warren-a Buffett-a znak da je tvrtka do tog trenutka imala pogrešnu strategiju i nerazumno trošila dioničarski novac. Za investiranje se isključivo uzimaju tvrtke koje su tijekom godina uvijek održavale prihvatljivu razinu dobiti u prihodima.

5. Kompanija mora izbjeći prekomjerni dug

Kompanije mogu povećati svoj povrat na vlasnički kapital povećanjem omjera dugoročnog duga i kapitala. Međutim, prema velikom američkom investitoru, dobar posao mora biti u mogućnosti zaraditi dobar povrat bez pomoći dužničke poluge, koja mora ostati u sigurnim granicama u odnosu na novčani tijek. Tvrtke koje treba uzeti u obzir su one koje mogu imati dobar povrat bez korištenja velikog iznosa duga.

6. Tvrtka mora imati konstantan učinak

Buffett ne smatra da je sam omjer zarade po dionici valjan pokazatelj. Budući da tvrtke svake godine raspodjeljuju dio svoje zarade dioničarima, nema ništa posebno uzbudljivo oko povećanja zarade po dionici od 10% ako se u međuvremenu kapitalna baza povećala za 10%. Warren Buffett radije razmatra ona poduzeća koja konstantno imaju jednak intenzitet povrata na kapital, odnosno za dioničare povrata na uloženi kapital.

7. Menadžeri moraju stvarno povećati vrijednost dioničara

Ovo je poznato pravilo “jedan dolar za jedan dolar”. Tvrtke svake godine odlučuju koliki će se dio neto dobiti (ako postoji) podijeliti u obliku dividendi. Ostatak zadržava tvrtka. Ako se zadržani dio dobro koristi, tržište će ga dugoročno prepoznati i vrijednost dionice će se u skladu s tim povećati. Pitanje je provjere je li se zadržani iznos tijekom vremena transformirao u procjenu vrijednosti udjela i u kojoj mjeri. Prema Warren-u Buffett-u, treba uzeti u obzir one tvrtke koje su za svaki zadržani dolar stvorile barem jedan dolar veće tržišne kapitalizacije dionice.

Warren Buffett Izvor fotografije Nati HarnikAP
Warren Buffett (Izvor fotografije: Nati Harnik:AP)

Spomenuli smo vrlo zahtjevna pravila koja treba poštovati, a prije svega ih je teško držati pod kontrolom. Zahtijevaju popriličnu količinu podataka o kompanijama u koje želite investirati, čak i podatke nekoliko prethodnih godina. Da bi investiranje u dionice s vremenom postalo profitabilno zahtijeva veliki napor kontrole i analize iskusnih i pripremljenih ljudi. Pozitivni ili negativni rezultati ulaganja u pojedinačne dionice bez odgovarajućeg znanja i analize određuju se slučajno. A Warren Buffett zasigurno ništa nije prepustio slučaju da postane investitor broj 1 na svijetu.

izvor: soldiOnline

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno