Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Umjesto u svemir, Bransonov Virgin Orbit ide u stečaj

Američka kompanija za lansiranje malih satelita Virgin Orbit Holdings podnijela je zahtjev za stečajem. Budući da nije uspjela osigurati novac za nastavak poslovanja nakon neuspjelog lansiranja u Ujedinjenom Kraljevstvu početkom godine.

Tvrtka sa sjedištem u Long Beachu podnijela je stečajnom sudu u Delawareu zahtjev za zaštitom od vjerovnika, tražeći prodaju imovine. Virgin Orbit Holdings je prošli tjedan najavila otkaze za 85 posto radnika. U zahtjevu kompanija navodi vrijednost imovine na kraju rujna prošle godine od 243 milijuna dolara i dug od 153,5 milijuna dolara. Dionice Virgin Orbita izlistane su na burzi 2021., ali kompaniji su donijele 255 milijuna dolara manje no što je očekivala.

Tvrtka specijalizirana  za slanje satelita u Zemljinu orbinu

Virgin Orbit izdvojen je iz tvrtke Richarda Bransona za svemirski turizam Virgin Galactica u 2017. godini, a specijalizirao se za slanje satelita u Zemljinu orbinu raketama koje je lansirao uz pomoć modificiranog Boeinga 747. Njegova strategija bazirala se na tezi da lansiranje malih raketa iz pomoć Boeinga 747 u letu skraćuje postupak i proširuje lepezu mogućnosti za odabir lokacije. No kompanija se u protekle dvije godine sve teže nosila s konkurencijom zbog pomaka u potražnji prema većim raketama i isplativijeg ‘dijeljenja’ putovanja u svemir SpaceX-ovom raketom Falcon 9, objašnjavaju analitičari i čelnici u sektoru.

Šesta misija Virgin Orbita u siječnju, bazirana na raketi LauncherOne, s tla Ujedinjenog Kraljevstva, nije stigla do Zemljine orbite i sateliti američkih i britanskih obavještajnih službi završili su u oceanu. Kompanija je nakon tog neuspjeha uzalud pokušavala pribaviti novac, obustavivši poslovanje i otpustivši sredinom ožujka gotovo sve radnike kako bi uštedjela novac.

Bransonov Virgin Group

Bransonov Virgin Group, vlasnik oko 75 posto udjela, objavio je da je u Virgin Orbit uložio više od milijardu dolara. Uključujući 60 milijuna dolara osiguranih zajmova od studenog. Drugi po veličini ulagač bio je državni fond Mubadala iz Abu Dhabija, sa 17,9-postotnim udjelom. Prema cijeni dionica na zatvaranju burzi u ponedjeljak, tržišna kapitalizacija Virgin Orbita iznosi 65 milijuna dolara. Prije dvije godine iznosila je više od tri milijarde dolara. Dionice su u utorak prije otvaranja tržišta potonule 12 posto.

Zahtjev za stečajem pokazuje da je Virgin Orbitov najveći vjerovnik Arqit Ltd sa sjedištem u Londonu. Dugovanje prema njima iznosi gotovo 10 milijuna dolara za usluge i polog klijentima. Arqit nije odmah komentirao te podatke. Drugi je vjerovnik po visini potraživanja Svemirske snage SAD-a, sastavni dio američke vojske, s pologom od gotovo 6,8 milijuna dolara, namijenjenim za lansiranja, navodi se u podnesku. Ni u Svemirskim snagama nisu odmah željeli komentirati tu informaciju.

Izvor: geopolitika.news

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno