Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Najbolje europske lokacije za ulaganje

Od pouzdanog i stabilnog Monaka preko povijesnog Pariza do vibrantnog Milana i Madeire pogodnih za kriptovalute, ova odredišta su prepoznata kao vrhunske destinacije za ulaganje u Europi prema najnovijem rangiranju koje je pripremio vodič European Best Destinations (EBD).

Popis “10 najboljih investicijskih destinacija u Europi” temelji se na različitim kriterijima, uključujući porezne olakšice, cijene nekretnina po kvadratnom metru, broj sunčanih dana, blizinu sveučilišta i zračnih luka, prometnu infrastrukturu, količinu zelene površine te indekse poduzetničke slobode.

Na vrhu liste nalazi se Monako, koji je nazvan “Najboljim okruženjem za sigurno ulaganje”, piše Forbes.

Slijedi Ženeva, koja je odabrana kao “Najbolje mjesto za ulaganje u znanost”, dok je Batumi u Gruziji prepoznat kao “Najbolja destinacija za ulaganje u turizam”.

“Ove destinacije nude sigurna ulaganja, bilo da se radi o velikim tvrtkama koje planiraju investicije u milijardama eura, ulaganjima u nekretnine ili luksuzne hotele, ili manjim investicijama koje omogućuju financijsku neovisnost i prijevremenu mirovinu”, navodi EBD.

“Bez obzira na to imate li 100 milijuna ili samo 1000 eura za investiranje, ovo su najbolje destinacije za vaša ulaganja”, ističe vodič.

1. MONAKO: Najpouzdanije okruženje za investiranje

Monako je izvanredno odredište za održiva poslovanja, investicije u nekretnine, luksuzne sektore i međunarodna tržišta. Poznat po utrci Formule 1, luksuznim kockarnicama i jedinstvenom visokom životnom standardu, nudi neusporedivo okruženje za uspješan poslovni i osobni život.

Smješten između mora i planina u srcu Francuske rivijere, Monako se ističe kao dinamično i raznoliko gospodarsko središte.

Brojni uspješni poduzetnici biraju Monako za život zbog njegovog stabilnog i sigurnog okruženja, koje je idealno za uspješan profesionalni i obiteljski život.

2. ŽENEVA: Idealno za ulaganje u znanstvena istraživanja

Ova destinacija izvrsna je za ulaganja u znanost o okolišu, financijske usluge i biotehnologiju.

Ženeva je globalno ekonomsko središte koje okuplja preko 1000 multinacionalnih kompanija, pri čemu su dvije trećine stranog podrijetla. U srcu Europe, Kanton Ženeva prednjači u sektorima poput bankarstva, financijskih usluga, trgovine, znanosti, biotehnologije i farmaceutike.

Ženeva je jedno od najvažnijih diplomatskih središta na svijetu, poznata po svojoj izuzetnoj mreži međunarodnih organizacija, nevladinih udruga i diplomatskih predstavništava.

“EBD ističe da je zahvaljujući visoko obrazovanoj populaciji, tvrtkama uspjelo nedavne nezdrave navike, poput loše prehrane, zloupotrebe alkohola i pušenja, preokrenuti u zdrave promjene životnog stila.”

3. BATUMI: Pogodno za investicije u turizam

Ova lokacija se ističe zbog povoljnih poreznih stopa, otvorenog gospodarstva, minimalne birokracije i pristupačnih cijena nekretnina.

Ako planirate investirati u turistički sektor, kupiti drugi dom ili osnovati IT ili turističku tvrtku, Batumi je pravi izbor.

Smješten u regiji Adjara, Batumi privlači investitore zahvaljujući brojnim poreznim olakšicama, jednostavnom i brzom procesu registracije tvrtki, te omogućuje povrat prihoda nakon oporezivanja. Prema najnovijim službenim podacima, ulaganja u nekretnine i turizam ovdje donose visok povrat od 10-13%.

S cijenama nekretnina u centru grada od samo 1000 eura po kvadratnom metru, Batumi se izdvaja kao jedna od najprivlačnijih opcija u Europi. Uz to, niska stopa kriminala i pristupačni troškovi života dodatno pridonose atraktivnosti ovog odredišta.

Za pojedince i tvrtke, porezni sustav je izuzetno povoljan, s jedinstvenom stopom poreza od 1% za tvrtke i porezom na imovinu koji se kreće između 0,05% i 0,2% tržišne vrijednosti nekretnine.

4. NICA: Najpoželjnija lokacija za investicije u nekretnine

Nica se ističe kao vrhunska destinacija za ulaganje u nekretnine, ugostiteljstvo, organizaciju događaja i vjenčanja, te sezonski najam. Iako su cijene po četvornom metru na Francuskoj rivijeri među najvišima u Europi, ova regija ostaje izuzetno atraktivna za investitore.

Bilo da planirate kupiti drugi dom, hotel ili nekretninu za sezonski najam, Francuska rivijera već desetljećima bilježi stabilan rast bez gubitaka, prema agencijama za nekretnine.

“Cijene nekretnina u Nici neprestano rastu unatoč visokim troškovima,” navodi EBD. “U mnogim dijelovima Rivijere gotovo je nemoguće pronaći zemljište za izgradnju zbog ograničenog prostora i visokog udjela stranih vlasnika.”

Na tržištu prevladavaju kupci iz Rusije, Južne Afrike, SAD-a, Nizozemske, Njemačke, Engleske i Austrije, koji su zainteresirani za posjedovanje nekretnina u Provansi ili luksuznim gradovima poput Cannesa i Nice.

Investicije u nekretnine obično počinju od milijun eura, bez gornjih ograničenja. Luksuzni apartmani s pogledom na more dostižu cijene od tri milijuna eura, dok sezonski najam može donijeti do 15.000 eura tjedno.

“Kupnja nekretnine na Francuskoj rivijeri je poput investiranja u milenijski dvorac: skupa, ali sigurna,” kažu stručnjaci.

5. MADEIRA: Najpovoljnije odredište za ulaganje u kriptovalute

Madeira je iznimno privlačna destinacija za investitore u kriptovalute, nekretnine, ugostiteljstvo, kao i za umirovljenike. Kao jedna od najprijateljskijih jurisdikcija za kriptovalute u Europi, Madeira nudi brojne prednosti.

Ova autonomna regija Portugala ima vlastitu vladu i specifične zakone. Što je čini privlačnom za različite vrste ulaganja, uključujući nekretnine, hotelske projekte i turističke aktivnosti.

Madeira se ističe kao odredište za digitalne nomade, s prvim europskim selom za njih, poznatim kao Ponta do Sol. Također, otok se ponosi projektom Prometheus, koji omogućuje kupnju nekretnina isključivo kriptovalutama.

“Ulagači u kriptovalute često traže načine za diversifikaciju svojih portfelja, a fluktuacije Bitcoina mogu pružiti priliku za ulaganje u nekretnine na Madeiri,” savjetuje EBD. “Visoka trenutna cijena Bitcoina može predstavljati priliku za investiranje u luksuzne vile s bazenima u jugoistočnom dijelu otoka.”

Madeira, unatoč ograničenjima koja su na snazi u drugim dijelovima Portugala, još uvijek nudi program Zlatne vize, omogućujući stjecanje portugalskog prebivališta putem ulaganja.

6. PARIZ: Najbolji za startupe

Pariz nudi izvrsne uvjete za opuštanje nakon posla. Kao i za ulaganje u nekretnine, zrakoplovnu industriju, elektroniku, luksuz, ugostiteljstvo i dizajn.

Iako je Pariz često prepoznat kao destinacija za ulaganja u nekretnine i luksuznu modu s poznatim markama poput LVMH i Dior, grad također domaćin brojnim sektorima poput zrakoplovstva, elektronike, tekstila, kemije, prehrambene industrije, automobila i turizma.

„Ako planirate proizvoditi ‘made in Paris’ ili ‘made in France’, ili tražite talentiranu radnu snagu za svoje startupe ili tvrtku, Pariz je odličan izbor,“ ističe EBD.

„U posljednjem desetljeću Francuska je pojednostavila birokraciju i olakšala poduzetnicima pokretanje poslovanja. Francuska je postigla značajan napredak za startupe, nadahnuta primjerima iz Silicijske doline, s brojnim investicijskim fondovima i poslovnim anđelima, dok su niži porezi smanjili troškove preprodaje koji su nekad bili visoki.

7. VARŠAVA: Najbolja za IT ulaganja

Poljska je izvrsno odredište za ulaganja u IT i financije zahvaljujući niskim operativnim troškovima za međunarodne tvrtke.

Smatra se jednim od najprivlačnijih mjesta za poslovna ulaganja u Europi. Bilo da se radi o velikim korporacijama ili malim i srednjim poduzećima.

„Poljska pruža brojne porezne olakšice, što je posebno privlačno za investitore u Varšavi, glavnom gradu zemlje“, navodi EBD.

„Varšava se ističe kao jedna od najboljih destinacija za investitore u Poljskoj, s troškovima najma i plaća koji su u prosjeku 60% niži nego u Berlinu i dvostruko niži nego u Dublinu. Tržište također nudi široku ponudu IT i financijskih stručnjaka“, dodaje vodič.

Grad ima modernu zračnu luku koja je dobro povezana s ostatkom Europe. Kao i sa susjednim zemljama poput Mađarske, Rumunjske i Slovačke, gdje se mogu pronaći kvalificirani radnici po konkurentnim cijenama. Varšava se nalazi u istoj vremenskoj zoni kao Pariz, Milano i Barcelona, što olakšava usklađivanje s ključnim europskim tržištima.

Prema europskim statistikama o kriminalu, Varšava je dvostruko sigurnija od Barcelone.

Poljska se također ističe kao jedna od najbrže rastućih ekonomija u Europi. Dok su nedavni nacionalni izbori dodatno ojačali veze između zemlje i njezinih partnera unutar Europske unije.

8. LA GOMERA: Idealno za prijevremeno umirovljenje

Prema EBD-u, La Gomera nudi izvrsne uvjete za život i rad u prirodi. Ovaj španjolski Kanarski otok pruža savršene uvjete za prijevremenu mirovinu, sezonski najam i rad na daljinu zahvaljujući velikom broju visoko kvalificiranih domaćih i stranih stručnjaka koji govore njemački, engleski i španjolski.

La Gomera nudi aktivnosti kao što su surfanje, planinarenje i druge avanture u prirodi. Osim toga, otok pruža mogućnosti za obiteljske projekte konverzije i razvoj turističkih aktivnosti. Prema EBD-u, na otoku možete zaposliti radnike za poslove kodiranja, online tečajeve (sport, jezici, nutricionisti, copywriteri, producenti video sadržaja, coaching), ili razviti hibridne prostore koji kombiniraju co-working i co-living za digitalne nomade ili sezonski najam za planinare i ljubitelje prirode. Stanovnici La Gomere su poznati po svojoj vrijednosti i poštovanju rokova.

Iako je riječ o maloj zajednici, blizina Tenerifa, koji je udaljen samo 50 minuta brodom, čini La Gomera vrlo atraktivnom za pokretanje hotela, pansiona, restorana, turističkih aktivnosti ili rad na daljinu.

Cijena kvadratnog metra na La Gomeri iznosi 1932 eura, što je tri puta jeftinije od Barcelone i dvostruko jeftinije od Madrida. Cijene kratkoročnog najma kreću se od 700 eura po sobi mjesečno u co-living prostorima do 1200 eura po sobi mjesečno.

9. LOUVEN: Odlično za ulaganja u inovacije

Louvain je idealno mjesto za tehnologiju, startupe, biotehnologiju, industriju hrane i pića, inovacije te za visokokvalificirane zaposlenike iz cijelog svijeta.

Smješten u Flandriji u Belgiji, ovaj grad, poznat po svojoj otvorenosti, nudi dinamično okruženje za poslovanje. Udaljen samo 30 minuta od Bruxellesa, glavnog europskog čvorišta s međunarodnim zračnim lukama i uglednim sveučilištima, Louvain se može pohvaliti i s nekim od najcjenjenijih obrazovnih institucija u Europi.

Kao studentski grad, Louvain pruža bogat kulturni život i energičan noćni život, što ga čini privlačnim za mlade profesionalce tijekom cijele godine. Cijene nekretnina su povoljnije nego u luksuznim četvrtima Bruxellesa, a grad nudi i bolju kvalitetu života i sigurnost.

Razina kriminala u Louvaini među najnižima je u Europi, četiri puta niža nego u Bruxellesu.

„Poznati koledži i sveučilišta u Louvaini osiguravaju dobro obučene zaposlenike i čine grad ključnim igračem u području inovacija i razvoja“, ističe EBD.

10. MILANO: Pogodan za modnu industriju i fintech

Milano, poznat po svojoj važnosti u modnoj, fintech i prehrambenoj industriji, također se ističe kao ključan centar za farmaceutsku industriju.

Već desetljećima, Milano je jedno od glavnih gospodarskih središta Italije. S više od 800.000 registriranih tvrtki i regionalnim BDP-om koji premašuje 390 milijardi eura, grad se prirodno nalazi među vrhunskim poslovnim destinacijama u Europi.

„Milano nudi povoljne porezne uvjete i fiskalne poticaje, stvarajući uspješan ekosustav za inovacije i pružajući pristup visoko kvalificiranim radnicima po konkurentnim cijenama u usporedbi s većinom europskih gradova“, ističe EBD.

Gotovo 50% fintech poduzeća u Italiji nalazi se u Milanu. Taj se grad također ponosi titulom globalne prijestolnice mode, s više od 11.000 tvrtki koje djeluju u ovom sektoru.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno