Subota, 21 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Švedska Riksbank drugi put ove godine smanjila kamatne stope

Švedska centralna banka Riksbank donijela je odluku da drugi put ove godine intervenira u ključnu kamatnu stopu. Kamatnu stopu je spustila za 0,25 postotnih bodova na 3,5 posto.

Kako su odluku obrazložili bankari, inflacija se kreće u skladu s očekivanjima, a gospodarska aktivnost i dalje je slaba. Ove godine bi mogla uslijediti nova rezanja.

Riksbank je objasnila da nekoliko čimbenika ukazuje na stabilizaciju inflacije, prenosi Seebiz. Dodali su da su sada otvoreniji za daljnja smanjenja nego što su bili u lipnju.

Ako se inflacija ne promijeni, kamate bi ove godine mogle biti snižene još dva ili tri puta, najavili su. Istodobno su upozorili da su izgledi za kretanje potrošačkih cijena neizvjesni.

U tom svjetlu prisjetili su se geopolitičkih napetosti, slabije gospodarske aktivnosti u zemlji i svijetu te tečaja švedske krune koji bi također mogli utjecati na inflaciju.

U Švedskoj je međugodišnja stopa inflacije u lipnju dosegla gotovo trogodišnji minimum; iznosila je 2,6 posto. Na ovoj razini ostao je iu srpnju. Međugodišnja inflacija, mjerena pokazateljem CPIF-a, koji je prilagođen za kamatne stope, u Švedskoj je u srpnju iznosila 1,7 posto, dakle ispod cilja središnje banke od dva posto.

Švedska centralna banka postavila je ključnu kamatnu stopu na četiri posto u rujnu 2023., najviše od krizne 2008. godine. Nakon toga su je u svibnju prvi put snizili, čime je ovo drugo povećanje.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno