Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Adidas na gubitku prvi put od 1992. godine

Njemački proizvođač sportske opreme Adidas objavio je svoj prvi godišnji gubitak u više od 30 godina. Adidas je upozorio da će prodaja u Sjevernoj Americi ponovno pasti jer se prodavači sportske odjeće bore s velikim zalihama.

Adidas, od listopada 2022. godine, kada je prekinuo suradnju s Kanye Westom i obustavio prodaju visokoprofitabilne linije tenisica Yeezy, ima poteškoće na tržištu SAD-a.

Izvršni direktor, Bjorn Gulden, pokušavao je povećati popularne proizvode kao što su tenisice Samba i Gazelle te poboljšati odnose s trgovcima. Otkad je Gulden preuzeo tvrtku dionice Adidasa su se oporavile, nadmašivši Nike i Pumu.

Iako ni izdaleka nije dovoljno dobro, 2023. završila je bolje nego što sam očekivao na početku godine.

Bjorn Gulden

No i ove će godine Sjeverna Amerika nastaviti biti tržišno slaba, a Adidas očekuje pad prodaje za oko pet posto, piše Reuters.

Manja potražnja i preopterećene trgovine u SAD-u opteretili su tvrtke za proizvodnju sportske odjeće i odjeće. A Adidas je rekao da je prodaja u Sjevernoj Americi smanjena za 21 posto u četvrtom kvartalu i za 16 posto tijekom godine.

Adidas je označio kašnjenja isporuka od dva do tri tjedna zbog krize na Crvenom moru, a glavni financijski direktor Harm Ohlmeyer rekao je da bi moglo doći do utjecaja na obrtni kapital ako se prekidi nastave.

Adidas vjeruje da može povratiti tržišni udio

Tvrtka vjeruje da može povratiti tržišni udio od suparnika čak i dok ukupni apetit potrošača za sportskom odjećom opada. Što dovodi do smanjenja radnih mjesta u Nikeu. Adidas očekuje da će se njegovo temeljno poslovanje – isključujući Yeezy – poboljšati 2024. S rastom od najmanje deset posto u drugoj polovici godine.

Stvari u Adidasu očito idu u pravom smjeru otkako je Bjorn Gulden preuzeo. Brend je sve veći, što se također može vidjeti iz činjenice da se sada sve manje proizvoda mora prodavati na popustu.

Thomas Joekel, portfelj menadžer u Union Investmentu

U Kini tvrtka očekuje snažniji oporavak, s dvoznamenkastim rastom prodaje nakon povećanja od osam posto u 2023.

Adidas je prošle godine zaradio 750 milijuna eura od prodaje Yeezyja, što je rezultiralo dobiti od 300 milijuna eura. Tvrtka je izdvojila 140 milijuna eura za donacije dobrotvornim organizacijama koje se bore protiv antisemitizma i rasizma.

Upravni odbor Adidasa predložit će nepromijenjenu dividendu od 0,70 eura po dionici na temelju rezultata u 2023. Unatoč neto gubitku od 58 milijuna eura, prvom od 1992. Dionicama Adidasa trgovalo se nepromijenjeno.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno