Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Alibaba – lošiji pokazatelji zbog lockdowna

Alibaba Group je u četvrtak priopćila da neće dati prognozu za tekuću fiskalnu godinu jer su rizici od COVID-19 pokvarili njihove izglede, nakon što su izvijestili o svom najsporijem tromjesečnom rastu prihoda od izlaska na burzu 2014.

Tržišta su se, međutim, usredotočila na Alibabin tromjesečni prihod i zaradu koja je nadmašila ekonomiju koja je naglo slabila, a njihove su dionice porasle za 15%. Analitičari kažu da su rezultati vedriji od očekivanja.

“Budući da Alibabin veliki opseg odražava cjelokupnu makroekonomiju, vjerujemo da je ključni korisnik potencijalnog povoljnog uvođenja politike u smislu mjera izolacije i poticaja potrošnje”, navode analitičari Daiwa Capitala u bilješci.

Nakon što su dva mjeseca strogih karantena zbog COVID-a dovela do pritiska na potrošnju, Peking je ovog tjedna najavio mjere za jačanje gospodarstva.

Iz Alibabe su u četvrtak priopćili da ograničenja opterećuju njihovo poslovanje jer ometaju trgovce da isporučuju robu i tjeraju potrošače da se usredotoče na kupnju potrepština. Bruto vrijednost internetske fizičke robe na maloprodajnim tržištima u Kini – ključni pokazatelj – pala je za niski postotak u travnju u odnosu na godinu ranije.

“Da bismo vam dali osjećaj opsega utjecaja – na temelju adrese potrošača, gradovi s novim slučajevima COVID-a u travnju su predstavljali više od polovice naše bruto vrijednost robe u maloprodajama u Kini”, rekao je CEO Daniel Zhang.

Dok su usluge dostave nastavljene u svibnju, trebalo im je vremena da se potpuno oporave zbog čimbenika kao što su neisporučeni paketi, rekli su iz kompanije.

Dionice kompanije izgubile su trećinu svoje vrijednosti ove godine prije rasta u četvrtak.

Dodatno na utjecaj izolacije, ulagači su i dalje nervozni zbog dugoročnih izgleda za Alibabu i njihove kolege zbog regulatornog napada na tehnološku industriju.

Ranije ovog mjeseca Kina je smirila tehnološku industriju, rekavši da vlada podržava razvoj sektora tehnoloških kompanija.

Čelnici kompanije izjavili su u četvrtak kako vjeruju da su vlasti prenijele “jasnu” poruku da prepoznaju ekonomsku važnost platformskih kompanija poput Alibabe.

Alibaba Group logotip

Usporavanje ekonomije

Kineski divovski gradovi bili su prisiljeni na lockdown u posljednja dva mjeseca, što je zaustavilo milijune života i potaknulo globalne kompanije da upozore da su potrošači pritisnuli kočnice potrošnje.

U znak sve veće zabrinutosti Kine zbog usporavanja rasta, premijer Li Keqiang obećao je vratiti drugo najveće svjetsko gospodarstvo na pravi put.

Alibabin Zhang rekao je da je vlada poslala “važne političke signale” o svojoj predanosti stabilizaciji gospodarstva.

Za tromjesečje siječanj-ožujak, iz Alibabe su izvijestili o porastu prihoda od 9% na 204,05 milijardi juana (30,35 milijardi dolara) – najsporiji tempo rasta od njihovog uvrštenja na burzu, ali više od prosječne procjene analitičara od 199,25 milijardi juana, prema Refinitivu.

Iz Alibabe kažu da je rastuća potražnja u kineskim trgovačkim jedinicama, uključujući Tmall Supermarket i Freshippo, kao i platforme za kupnju kao što su Taobao Deals i Taocaicai, pomogla prodaji.

Prihod u Alibabinom cloud odjelu porastao je 12%, a prodaja u osnovnoj jedinici trgovine, tvrtkinoj najvećoj, porasla je 8% na 140,33 milijarde juana.

Godišnji broj aktivnih potrošača na njihovim platformama dosegnuo je oko 1,31 milijardu u fiskalnoj godini, uključujući više od milijardu potrošača u Kini po prvi put.

Ant Group, Alibabina fintech podružnica, prijavila je dobit od oko 22 milijarde juana za tromjesečje koje je završilo prosincu, u usporedbi s 21,76 milijardi juana prije godinu dana. Alibaba je priopćila da je primila dividendu od 3,9 milijardi juana od Ant Group, što je prvi put da je fintech konglomerat isplatio dividendu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno