Financa
Digitalni poslovni portal

Allianz će platiti 6 milijardi dolara zbog prijevare u SAD-u

New York / Munchen, (Reuters) – Njemački Allianz SE pristao je platiti više od 6 milijardi dolara, a njegova jedinica za upravljanje imovinom u SAD-u priznat će krivnju za prijevaru s vrijednosnim papirima zbog kolapsa Strukturiranih Alpha fondova na početku Covid 19 pandemije.
Allianz-ova nagodba s američkim Ministarstvom pravosuđa i američkom Komisijom za vrijednosne papire među najvećim je sporovima s nekom globalnom financijskom institucijom.

Gregoire Tournant, bivši glavni investicijski direktor koji je stvorio i nadzirao sada nepostojeće Strukturirane Alpha fondove, također je optužen za prijevaru, zavjeru i opstrukciju, dok su se dva portfolio menadžera izjasnila o krivnji, piše Reuters, a prenosi Financa.

Nekada s više od 11 milijardi dolara imovine s kojim su upravljali, Strukturirani Alpha fondovi izgubili su više od 7 milijardi dolara tijekom veljače i ožujka 2020. godine početkom COVID-19 pandemije.
Prema tvrdnjama tužitelja američko predstavništvo, Allianz Global Investors US LLC, dovelo je u zabludu mirovinske fondove ne objašnjavajući adekvatno rizika fondova i preuveličavanjem opisa nadziranja.

Ulagačima je rečeno da su fondovi koristili opcije koje su uključivale pozicije zaštite (hedgiranja) od tržišnih fluktuacija i krahova, ali tužitelji su utvrdili da optuženici u više navrata nisu koristili ponuđene zaštite, što je dovelo do spomenutih gubitaka.
Osim spomenutog, optuženi su prikazali veće učinke fondova od stvarnih, u cilju povećanja  vlastitih primanja, te su na spomenuti način ostvarili 30% veća primanja u odnosu na relevantne referentne indekse, rekli su tužitelji.

Tournantova plaća bila je najveća ili druga najveća u Allianzovom predstavništvu U SAD-u od 2015. do 2019., uključujući primanja u od 13 milijuna dolara u 2019., pokazuju sudski dokumenti.

Prema nagodbi koja je postignuta jučer od Allianz-a se zahtjeva da plati 2,33 milijarde dolara kazne, vrati investitorima 3,24 milijarde dolara, a fondu će se oduzeti dodatna 463 milijuna dolara, pokazuju sudski dokumenti. Allianz je također pristao i na dodatnu novčanu kaznu od 675 milijuna dolara koju će platiti američkoj Komisiji za vrijednosne papire. Dva bivša portfolio menagera, Stephen Bond-Nelson i Trevor Taylor, pristali su priznati krivnju za optužbe koje uključuju i prijevaru i zavjeru.

Čak i najsofisticiraniji institucionalni ulagači, poput mirovinskih fondova, mogu postati žrtve nezakonitih radnji“, rekao je predsjednik američkee Komisije za vrijednosne papire Gary Gensler u priopćenju.
„Nažalost, nedavno smo vidjeli u niz slučajeva u kojima su ulagači oštećeni prilikom investiranja u složene proizvode.“, dodaje Gary Gensler.
Allianz-ovo priznanje krivnje podrazumijeva 10-godišnju zabranu Allianz Global Investors da pruža savjetodavne usluge investicijskim fondovima registriranim u SAD-u.
Kao rezultat toga, Allianz je pristao premjestiti oko 120 milijardi dolara imovine investitora u Voya Financial Inc (VOYA.N) u zamjenu za do 24% udjela u jedinici Voya za upravljanje investicijama.
Allianz je rekao da je prethodno izdvojio dovoljno novca za pokrivanje ove nagodbe.
Debakl je frustrirao dioničare,a li i potaknuo neke top menadžere unutar kompanije da smanje vlastita primanja, ali i primanja dijela zaposlenika.
Dionice Allianza porasle su za 1,2% na kasnopodnevnom trgovanju u Njemačkoj.

Tournant se pridružio Allianzu 2002. i osnovao fond tri godine kasnije. Regulatori su pronašli dokaze da su on i Bond-Nelson izmijenili više od 75 izvješća o riziku prije nego što su ih poslali ulagačima, kako bi smanjili projicirane gubitke u različitim scenarijima tržišnog rizika. Američka Komisija za vrijednosne papire je ustvrdila da su potencijalni gubici u jednom scenariju tržišnog kraha promijenjeni na 4,15% sa stvarnih 42,15%, jednostavnim uklanjanjem broja “2”.

Allianz je patio od “značajnih nedostataka” u svom nadzoru, uključujući propust da nudi pozicije zaštite (hedgiranja) koje su tvrdili da posjeduju, a zaposlenici fonda na čelu s Tournantom su znali za spomenute nedostatke prije ožujka 2020., priopćilo je Ministarstvo pravosuđa. Bond-Nelson je, prema Tournantovim uputama, lagao i Allianzovom internom pravnom odjelu nakon što je tvrtka saznala za izmijenjena izvješća i kada je počelo istraživanje ​​zbog gubitaka, dodalo je Ministarstvo pravosuđa.

Allianz, također poznat po poslovima osiguranja, među najpoznatijim je njemačkim brendovima i olimpijski sponzor. Allianz Arena u blizini svog sjedišta u Münchenu dom je Bayerna Münchena, jedne od najpoznatijih svjetskih nogometnih momčadi.

Ulagači su podnijeli više od dvadesetak privatnih tužbi protiv Allianza zbog kolapsa strukturiranih Alpha fondova.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije