Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Banke snose odgovornost kada koriste umjetnu inteligenciju

Europska komisija u srijedu je predstavila Ured za umjetnu inteligenciju. Osnovan je s ciljem omogućavanja razvoja, uvođenja i upotrebe umjetne inteligencije na način koji potiče društvene i gospodarske koristi i inovacije.

Istodobno se očekuje ublažavanje rizika, priopćeno je iz Europske Komisije. Vijeće Europske unije potvrdilo je u utorak, 21. svibnja, Akt o umjetnoj inteligenciji. Podsjećamo, prvi takav zakon u svijetu. Akt o umjetnoj inteligenciji primjenjuje se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU. Predviđa izuzeća poput sustava koji se koriste isključivo u vojne i obrambene te istraživačke svrhe. Novi ured u Bruxellesu će, kako je objavila Komisija, zapošljavati 140 stručnjaka na području tehnologije te pravnike i ekonomiste.

Ured ée promicati europski ekosustav inovativne umjetne inteligencije koji je konkurentan i poštuje pra- vila i vrijednosti Europske unije.

Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište

EU opet pokazuje spremnost postavljanja standarda kad je riječ o važnim globalnim pitanjima. Potvrđujući na ovaj način da ‘Brussels effect”, proces unilateralne regulatorne globalizacije izazvan de facto (ne nužno i de iure) eksternalizacijom zakona EU izvan svojih granica putem tržišnih mehanizama, kako ga je definirala američka globalnim pitanjima profesorica Anu Bradford.

Institucije moraju štititi klijente

Banke i investicijske kompanije u Europskoj uniji ne mogu izbjegavati odgovornost uprave i zakonsku obvezu zaštite klijenata prilikom korištenja umjetne inteligencije, objavilo je Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) u četvrtak.

“Važno je da odluke kompanija ostaju odgovornost upravljačkih tijela. Neovisno o tome donose li te odluke ljudi ili alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji”, upozorava ESMA. “Od središnje je važnosti za korištenje umjetne inteligencije u investicijskim uslugama nepokolebljiva predanost djelovanju u najboljem interesu klijenata. Sveobuhvatni zahtjev koji se primjenjuje bez obzira na alate koje kompanija odluči usvojiti. Tako zaključuje tržišni regulator, a bankarice i bankari koji se se ponadali da će se moći izvlačiti na “tu je odluku donijela umjetna inteligencija” ostaju bez toga, piše Jutarnji.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno