Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Carrie Bradshaw -Loš uzor generaciji X?

Nema sumnje da je Carrie Bradshaw iz serije “Seks i grad” ikona. Sviđao se njezin lik kome ili ne, u pitanju je junakinja serije koju je pomno pratila gotovo svaka pripadnica generacije X, ali i mnoge milenijalke. Njezin modni stil bio je tema modnih, pa i tinejdžerskih časopisa, a njezin ormar san snova. Štoviše, sjećam se da su mnoge djevojke i žene govorile kako bi htjele walk-in ormar, “baš kakav ima Carrie,” s hrpom lijepe odjeće i skupih cipela.

Osim sjajnog ormara, Carrie je imala i sjajan život. Radila je kao novinarka u New Yorku, imala stan na vrhunskoj lokaciji, pretek slobodnog vremena koje je provodila s prijateljicama, a muškarci su joj se ‘bacali pod noge.’ Bila je primjer prave neovisne žene.

Financijske dileme Carrie Bradshaw

U zadnje vrijeme, a naročito otkad je krenula serija “I tek tako,” puno se raspravlja o ‘drugoj strani medalje.’ Je li život Carrie Bradshaw onako dobar kako se činio? Je li uopće dostižan? Je li ona zaista tek romantični idealist ili je težila nečem drugom? I koliko su njezine financijske odluke pametne i održive?

Kako je istaknula Emma Specter za Vogue: “Carrie ima uredne prihode od svoje New York Star kolumne tijekom serije, poznato zarađuje 4 dolara po riječi pišući za Vogue, a istovremeno je dekintirana zato što troši na skupe cipele i večere. Doima se nesposobnom za štednju, radije posuđuje novac od Charlotte.” Istaknula je i kako se, unatoč udaji za “najbogatijeg bogatuna”. U novoj seriji upada u nesretne situacije koje su rezultat njezinih loših financijskih odluka.

Nema ništa loše u tome što je odlučila trošiti svoj pošteno zarađeni novac. Ne moraju svi štediti za ‘crne dane’ i uskratiti si komad odjeće, večeru ili pak putovanje. No, živjeti za danas i ne zamarati se nije isto što i financijska neodgovornost.

U jednoj epizodi, Carrie shvaća da nema novaca da otkupi svoj stan. Miranda se baca na matematiku. Carrie je potrošila oko 40.000 dolara samo na cipele otkad se doselila u New York. Njezin tad bivši dečko, Mr. Big, daje joj ček kako bi joj pomogao. Carrie je bilo neugodno unovčiti ga, stoga se obraća Charlotte – svojoj dobrostojećoj, ali nezaposlenoj prijateljici. Iako u početku oklijeva, Charlotte joj odluči pomoći. Prodaje svoj zaručnički prsten i daje Carrie novac za stan, prenosi Daily Campus. I tu je razlika između jednostavnog trošenja i apsolutne neodgovornosti.

No, u seriji se implicira da je Carrie vratila taj novac, što znači da je morala naučiti štedjeti, barem malo.

Ljubavne dileme, kontroverze i dugovi

Osim što je rastrošan lik, Carrie je i nevjerojatno romantična, a pri tome cipele nisu njezina jedina ljubav. Iz epizode u epizodu, iz sezone u sezonu, gledale smo kako se nosi s brojnim ljubavnim izazovima iz kojih često izađe povrijeđena ili pak kao ona koja je povrijedila drugoga. Stvarnost je to mnogih žena, naročito onih koje ne mogu biti bez partnera. Već ulijeću  iz jedne veze u drugu tražeći svojeg ‘princa na bijelom konju.

Svjedočiti jednoj nesavršenoj i lakomislenoj ženi na malom ekranu, mnogim je ženama bio izvrstan ispušni ventil. Rasprave o tome s kim će se Carrie skrasiti bile su česta tema kava s prijateljicama, a punile su i stupce ženskih časopisa.

Njezin je život pokretao teme o kojima se tada naveliko šutilo. Vjernost, monogamija, seks za jednu noć, ali i postoji li jedna velika, prava ljubav. Žene poput Carrie i njezinih prijateljica gledalo se s neodobravanjem zbog njihovog stila života. Zbog njihovih različitih pogleda na muškarce, ljubav i veze, mnogi su se pitali bi li takve žene u stvarnom životu uopće mogle biti prijateljice.

Ono što se danas mnogi pitaju je kako je jedna tako seksualno slobodna osoba mogla biti – zadrta

Iako joj homoseksualnost nije bila problematična, kad joj se tadašnji dečko povjerio i rekao joj da je biseksualan, pretvorila je to u problem. Te ga zbog toga na vrlo ružan način i ostavila. Na zajedljive komentare naišla je i njezina prijateljica Samantha nakon što je ušla u vezu sa ženom.

I nakon svega u brak stupa s Mr. Bigom, odnosno Facom. Bogatunom s kojim je imala turbulentnu vezu, kojemu je unatoč nekorektnostima s obje strane, dala prednost u odnosu na muškarce koje je publika smatrala boljima. Ali Mr. Big je bogat, a Carrie puna dugova, zar ne?

Još jednom, simpatična Carrie postala je meta kritika. Gdje je ta njezina romantičnost ako joj je novac važniji od osobe i ako ne vjeruje da biseksualnost postoji?

Kako izgledaju troškovi Carrie Bradshaw?

Ljubav i novac su, dakle, sve što Carrie treba, a to je našla u jednom čovjeku. Da je to rješenje za njezin sretan kraj, moglo se zaključiti matematički. Relativno davne 2011. Stephanie Georgopulos je za Thought Catalog analizirala njezine troškove s ciljem da ispita koliko je njezin stil života uopće moguć.

Ustanovila je kako je u prvoj sezoni “Seksa i grada” Carrie potrošila gotovo 22.000 dolara, i to ne računajući stvari koje nije bilo moguće uključiti na popis. Poput hrane, higijenskih potrepština i sl. No, znali smo koliko je trošila na taksi, ručkove, cipele, cigarete, alkohol i ostala veselja. Zaradila je oko 15.400 dolara. Krajem 1998. je bila zadužena oko 6.500 dolara. U ovu računicu nisu uključeni neplaćeni porezi i računi kreditnih kartica.

Zatim Carrie počinje zarađivati 4 dolara po riječi u Vogueu. Što je između 3.000 i 4.000 dolara mjesečno. Za njezinu prvu knjigu isplaćeno joj je 25.000 dolara. To ju je možda izvuklo iz postojećih dugova.

Konačno, Carrie je trošila 750 dolara mjesečno na stanarinu, što je i za ono vrijeme bila nemoguće niska cijena za stan na Upper East Sideu. Realističniji iznos bio bi barem 3.500 dolara, piše Body and Soul.

Carrie se samo iz pregleda troškova čini poput influencerice bez Instagrama. Ono što mi vidimo su uspjeh, blještavilo, glam. No iza svega stoje dugovi i problemi o kojima možemo samo nagađati. Ljudski je to, jer nitko ne voli pričati o svojim problemima, a serije ovog tipa gledamo radi opuštanja. Isto tako danas koristimo Instagram.

No, kad u fiktivnim likovima tražimo uzore, ipak je potrebno ostati ‘hladne glave’ i razmisliti što sve to znači za nas i naš stvarni život.

Je li romantična junakinja ispala sponzoruša?

Jedna od tajni popularnosti serije “Seks i grad” bila je u tome što se bavila temama ženske neovisnosti. Glavne junakinje, koliko god muškaraca prošlo kroz njihov život i koliko god se željele skrasiti, bile su žene koje nisu trebale nikoga osim sebe. Generaciji X to je bilo super, no generacijama Y i Z to nije dovoljno.

Carrie Bradshaw bila je utjelovljenje samostalnosti, ali i romantičnog optimizma unatoč bolnim iskustvima. Zbog toga su se mnoge gledateljice mogle poistovjetiti s njome. Zapravo je vrlo ironično da je na kraju u očima mnogih ispala ‘sponzoruša.’ Uz to, njezine financijske navike i osobni stavovi čine je i problematičnim likom.

Ali upitno je je li Carrie uopće i trebala biti uzor. Je li stvorena da joj se žene dive ili da od nje nešto nauče? Dva desetljeća kasnije, o njoj se više ne priča kao o uzoru, osim kad je riječ o modi, već o neodgovornoj i brzopletoj osobi. No, vjerojatno je upravo u tome i bit njezinog lika – ona zapravo i jest kao svi mi jer nije savršena i jer radi glupe greške.

Ma koliko god njezin život bio nerealističan, ona je i dalje zabavan i dobro osmišljen lik s vrlinama i manama. Duhovita i simpatična, ali pohlepna i sebična. Ipak, možda smo kolektivno prema njoj prestroge jer, na kraju krajeva, u pitanju je fikcija. A barem se o fikciji može raspravljati u nedogled.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno