Financa
Digitalni poslovni portal

Čelnici EU suglasni oko zabrane uvoza ruske nafte

Čelnici Europske unije složili su se oko uvođenja embarga na većinu uvoza ruske nafte do kraja godine u okviru novih sankcija Moskvi o kojima se raspravljalo na summitu usmjerenom na pomoć Ukrajini.

Embargo se odnosi na rusku naftu dovezenu morem, dopuštajući privremeno izuzeće za uvoz koji se isporučuje naftovodom, potez koji je bio ključan da Mađarska, koja nema izlaz na more, prihvati odluka za koju je bio potreban konsenzus.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel rekao je da sporazum pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, dok je predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen rekla je da će se ovim potezom “učinkovito smanjiti oko 90 posto uvoza nafte iz Rusije u EU do kraja godine”.

Michel je rekao da su se čelnici također složili pružiti Ukrajini tranšu pomoći od devet milijardi eura za podršku ekonomiji ratom razorene zemlje, ali nije pojašnjeno hoće li novac biti u donacijama ili zajmovima.

Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, odgovorio je na odluku EU na Twitteru, kazavši: “Kao što je rekla jučer, Rusija će pronaći druge uvoznike”.

Novi paket sankcija također će uključivati zamrzavanje imovine i zabranu putovanja pojedincima, dok će najveća ruska banka, Sberbank, biti isključena iz SWIFT-a, glavnog globalnog sistema za financijske transfere iz kojeg je EU ranije zabranila nekoliko manjih ruskih banaka. Tri velika ruska državna emitera bit će spriječena u distribuciji svog sadržaja u EU, prenosi FENA.

– Želimo zaustaviti rusku ratnu mašinu – rekao je Michel, pohvalivši ono što je nazvao “izvanrednim postignućem”.

– Više nego ikad važno je pokazati da smo u stanju biti jaki, da smo u stanju biti čvrsti, da smo sposobni biti čvrsti – dodao je.

Michel je rekao da će nove sankcije, za koje je potrebna podrška svih 27 zemalja članica, biti pravno odobrene do srijede.

EU je već uvela pet prethodnih rundi sankcija Rusiji zbog rata koji je započela u Ukrajini. Njima je ciljano više od 1.000 ljudi pojedinačno, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina i najviše vladine dužnosnike, kao i ruske oligarhe, banke i još mnogo toga.

No, šesti paket mjera najavljen 4. svibnja bio je zaustavljen zbog zabrinutosti oko opskrbe naftom.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije