Financa
Digitalni poslovni portal

Davanje otkaza može biti dobra stvar. Evo zašto…

Zašto sam nastavio raditi posao koji već dugo nije funkcionirao - čak i onda kad sam imao druge mogućnosti? Zbog prevladavajuće kulturne norme da je odustajanje loše.

Oni koji odustaju nikada ne napreduju. Nikada ne odustaj. Ako u početku ne uspijete, pokušajte, pokušajte ponovo.

Postoji toliko mnogo izreka s istom osnovnom porukom: Prestati je loše. Ova ideja je usađena djeci, internalizirana od strane odraslih i općenito se smatra zdravim razumom.

Također je često vrlo pogrešna.

Jednom sam imao posao na kojemu sam, gledajući unatrag, trebao ranije dati otkaz. Zadržao sam se oko dvije godine dulje nego što je imalo smisla, a sve zato što sam mislio da će odustajanje biti moj osobni neuspjeh, piše FastCompany. To je bilo pogrešno. Kad sam konačno otišao, bio sam sretniji, produktivniji i u boljem stanju.

Dao sam otkaz, a onda sam napredovao.

Zašto sam nastavio raditi posao koji nije funkcionirao tako dugo – čak i kad sam imao druge mogućnosti? Zbog prevladavajuće kulturne norme da je odustajanje loše. Osjećao sam da bi odlazak bio moj neuspjeh, pa sam to odgodio.

Ova ideja – da je davanje otkaza loše – zaslužuje preispitivanje.

Zabluda oko izgubljenih troškova je stvarna

Spustimo malo uloge. Nedavno mi je kolegica rekla da se prisiljavala završiti knjigu koju je mrzila. To je povezano. Ako ste potrošili novac na knjigu, a zatim potrošili hrpu vremena čitajući je, čini vam se da je morate dovršiti. Ne bi li inače to vrijeme i novac bili izgubljeni?

Zvuči logično, ali nije. To je primjer zablude o nepovratnim troškovima, kognitivne pristranosti zbog koje se obvezujemo da ćemo nastaviti raditi nešto u što smo već uložili.

Lako je misliti da, ne završivši knjigu koju ste započeli, nekako gubite svo vrijeme koje ste do sada uložili u knjigu. To nije točno: Vaše vrijeme je već prošlo, bez obzira na to kako ga provodite. Dovršavanje knjige neće retroaktivno opravdati do sada loše provedeno vrijeme tako što ćete je nastaviti čitati – to samo znači da ćete imati još loše provedenog vremena.

Zapitajte se: Je li nastavak čitanja knjige koju mrzite najbolja stvar na koju biste mogli potrošiti svoje vrijeme? Jer to je ono što možete kontrolirati. Ne možete promijeniti način na koji ste provodili vrijeme u prošlosti, ali možete odlučiti što želite raditi u budućnosti. Mogli biste provesti vrijeme čitajući nešto u čemu zaista uživate, ali samo ako prestanete čitati ono što mrzite.

Također nije točno da je vrijeme koje ste proveli čitajući knjigu izgubljeno ako je prestanete čitati. Naučili ste nešto o vrstama knjiga koje ne volite, što je dobro znati. Probali ste i nešto novo, što je samo po sebi vrijedno. A sada imate priliku napisati zajedljivu recenziju ili se šaliti sa svojim prijateljima o užasnoj knjizi koju nikada niste završili. Ovi rezultati vrijede bez obzira na to jeste li završili knjigu.

Prestanite. Bit će vam bolje.

Isto je i u poslu

Sva ova ista logika vrijedi za posao ili za vođenje kompanije. Lako je ako ste uložili mnogo sati u projekt ili karijeru, pomisliti da biste trebali nastaviti raditi na tome beskonačno – čak i ako ne funkcionira. Uostalom, prestati znači priznati da nešto ne funkcionira, a tu je liniju zaista teško prijeći.

Ovdje je razmišljanje potpuno isto: ako sada prestanete, svo vrijeme koje ste potrošili na projekt ili priliku je izgubljeno. Ovom je mentalitetu teško okrenuti se od nečega što ne funkcionira.

Cortney, izvršna pomoćnica u Zapieru, rekla je: “Obzirom da sam završila marketing i da je mojih prvih nekoliko poslova bilo vezano za marketing, mislila sam da ga se moram i držati iako me to činilo jako nesretnom. Dala sam otkaz, i sada sam puno bolja! Vrlo sam sretna i moja trenutna uloga je mnogo više usklađena s mojim interesima i skupom vještina”.

U nekim slučajevima možete spasiti projekt ako u njega uložite više vremena — a neke knjige imaju zaokrete na samome kraju koji retroaktivno opravdavaju koliko je početak bio težak za čitanje. Ali ne svaki put. U kojoj god se situaciji nalazite, važno je razmotriti i mogućnost odustajanja.

Ponekad je važno nastaviti dalje – i naučiti od prethodnog iskustva

Ponekad jednostavno morate nastaviti dalje

“Definicija ludila je raditi istu stvar uvijek iznova i očekivati ​​drugačiji rezultat”. Einstein to nikada nije rekao, ali netko jest, u nekom trenutku, a ljudi to pripisuju Einsteinu jer misle da je pametno.

Nema smisla nastaviti raditi nešto što za vas ne funkcionira, a odustajanje je najlakši način da ne nastavite. Breetel iz Zapiera je rekla: “Odustati znači da morate poštovati svoje instinkte i želju za nečim drugim, ali također zahtijeva da napravite iskorak u vjeri. Zahtijeva da vjerujete sebi i svijetu dovoljno. Toliko da vjerujete da ćete biti dobro bez bilo kakvog članstva, aktivnosti, situacije ili osobe od koje odlazite.”

To nije istina samo kada je u pitanju čitanje knjiga ili obavljanje posla. To je istina u svakom aspektu vašeg života. Ponekad ćete posao staviti u nešto drugo – recimo u hobi ili čak u vezu – samo da biste shvatili da to ne funkcionira. Znati kada otići je bitna životna vještina.

To ne znači da bi svi koji ovo čitaju trebali dati otkaz ako im se ne sviđaju poslovi koje rade – postoje dobri razlozi da nastavite raditi nešto što nije savršeno, ili je čak daleko od idealnog. Ali previše je lako nastaviti raditi stvari koje ne funkcioniraju, a naglasak naše kulture na ne odustajanju igra samo na to.

Imajte to na umu i možda ćete se malo manje plašiti odustajanja u budućnosti.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije