Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dobri gospodarski podaci potaknuli ulagače na Wall Streetu

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, ponajviše tehnoloških divova, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se gospodarskim podacima koji su odagnali strahovanja ulagača od recesije.

Dow Jones ojačao je 431 bod ili 1.34 posto, na 32.654 boda, dok je S&P 500 skočio 2.02 posto, na 4.088 bodova, a Nasdaq indeks 2.76 posto, na 11.984 boda. Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

Promet u trgovini na malo porastao je u travnju 0.9 posto, dok je rast industrijske proizvodnje u istom mjesecu ubrzan na 1.1 posto, s 0.9 posto mjesec dana prije.

“Novi podaci ukazuju na rast gospodarstava”

To je odagnalo bojazni da bi zbog agresivnog povećanja kamatnih stopa američke središnje banke gospodarstvo moglo uroniti u recesiju s obzirom na to da je u prvom tromjesečju bruto domaći proizvod pao na kvartalnoj razini.

“Nakon nekoliko loših podataka ovi novi ukazuju na rast gospodarstva na početku drugog tromjesečja, a ne na recesiju”, kaže Bill Adams, ekonomist u Comerica Bank. Zahvaljujući tome, u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle.

Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše je pridonio skok cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Apple, Tesla i Amazon, između 2 i 5 posto. Posljednjih dana tržište se pokušava oporaviti, nakon što je tjednima bilo pod pritiskom, zbog čega je prošloga tjedna S&P 500 zaronio na najnižu razinu od ožujka prošle godine.

“Ulagači traže prilike nakon oštrog pada cijena”

“Najveći dio dionica koje su ulagači danas kupovali su one čije su cijene toliko pale da su sada ili u području korekcije ili u području ‘medvjeda’. Mislim da ulagači traže prilike nakon oštrog pada cijena, a čini mi se da je danas dobar dan za to”, kaže Sylvia Jablonski, direktorica u tvrtki Defiance ETF.

No prepreke na tržištu su i dalje prisutne. Najviše se raspravlja o daljnjem zaoštravanju monetarne politike središnje banke.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je početkom svibnja povećao kamatne stope za 0.50 postotnih bodova, nakon što ih je u ožujku povisio za 0.25 postotnih bodova.

I na idućim sjednicama razmatrat će se povećanje kamata za 0.50 postotnih bodova. Osim toga, ulagače zabrinjavaju rat u Ukrajini, poremećaji u nabavnim lancima i oštro usporavanje rasta kineskog gospodarstva zbog zatvaranja niza gradova u cilju suzbijanja širenja covida-19.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.72 posto, na 7.518 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1.59 posto, na 14.185 bodova, a pariški CAC 1.30 posto, na 6.430 bodova.

Izvor:index.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno