Financa
Digitalni poslovni portal

ECB će sniziti kamate u ovoj godini, samo se ne zna kada

Europska centralna banka će vjerovatno sniziti kamate u 2024. godine, nakon što se tempo rasta cijena smanji na dva posto do sljedeće godine. Svoja razmišljanja s javnosti je podjelio guverner Banke Francuske Francois Villeroy de Galhau.

Vjerojatno ćemo smanjiti stope ove godine jer napredujemo u borbi protiv inflacije“. Podjelio je svoja razmišljanja Francois Villeroy de Galhau u petak na televiziji LCI. Dodao je da je u tijeku izlaženje iz vanrednog stanja borbe protiv inflacije i da su na pravom putu da „pobjede tu bolest“, prenosi Bloomberg.

Tržišta se klade na početno smanjenje tijekom travnja. Čini se da većina kreatora monetarne politike favorizira lipanj. Villeroy de Galhau je ranije rekao da nijedan datum nije isključen. Napomenuo je da je sve moguće na predstojećim sastancima – u ovisnosti od podataka.

Govoreći ranije u petak, njegov latvijski kolega Martins Kazaks rekao je da bi nade investitora za monetarno ublažavanje na jednom od naredna dva skupa mogle biti previše agresivne.

U ovom trenutku postoje očekivanja da bi stope mogle biti smanjene na proljeće, u ožujku ili travnju. Ipak, ja nisam toliko optimističan.

Martins Kazaks, direktor Latvijske Centralne Banke

Istakako je da bi sačekao da se završi „priča o inflaciji“. Onda je realno očekivati da će se sniziti kamate korak po korak, prenosi Biznis.rs.

Villeroy de Galhau je takođe rekao da će francuski ekonomski rast „postepeno ubrzavati“ u narednim mjesecima. On očekuje da će inflacija padati ispod prosječne stope povećanja plaća. Banka Francuske očekuje da će se izbjeći recesija, sa ekspanzijom od oko 0,9 posto ove godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije