Financa
Digitalni poslovni portal

Energetska kriza pretvara se u pivsku krizu

Sve je poskupjelo, a posebno energija. No, cijena piva nije adekvatno prilagođena i trebalo bi biti znatno skuplje, kaže direktor prodaje pivovare Erdinger Weißbräu Josef Westermeier

“Gajt bijelog pšeničnog piva trebao bi koštati 3-4 eura više. Kada će se to dogoditi, za sada je otvoreno”, rekao je Westermeyer za T-Online.

Posljednjih godina pivo je postalo jeftinije od većine ostalih proizvoda uobičajene kupovine.

“Obuća, automobili i gotovo sve ostalo sada je puno skuplje nego relativno nedavno. Samo su cijene namirnica i piva gotovo nepromijenjene i preniske”, rekao je.

“Ako maloprodajne trgovine i kupci sami ne shvate da pivo ima neku vrijednost, doći će do velikih potresa i mnogi brendovi će na kraju propasti.”

Proizvodnja piva energetski je intenzivan proces, a cijena energije pivovara utrostručila se, rekao je Westermeyer. Ako zbog rata u Ukrajini prestanu isporuke plina, obiteljske pivovare morat će odlučiti što mogu, a što ne mogu proizvoditi.

“Najmanje je ugrožena proizvodnja točenog piva, jer zahtijeva najmanje energije. Iskreno, potrebna nam je trijaža piva, odnosno prioritetizacija kanala prodaje”, dodao je Westermeyer.

“Morat ćemo odlučiti”, rekao je, koji kupci mogu dobiti koju količinu piva, a najvjerniji kupci imaju prioritet, piše seebiz.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije