Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Europska centralna banka zadržala referentnu kamatnu stopu

Europska centralna banka je preko kreatora svojih politika u četvrtak snizila svoju godišnju prognozu rasta. U priopćenju su potvrdili široko očekivano zadržavanje kamatnih stopa.

Projekcije osoblja sada predviđaju gospodarski rast od 0,6% u 2024. godini, u odnosu na prethodnu prognozu od 0,8%. Njihova prognoza inflacije za godinu je dovedena na 2,3% sa 2,7%. Europska centralna banka držala stope na rekordno visokom nivou od sastanka u rujnu. Učesnici na tržištu su nestrpljivo iščekivali projekcije u ožujku za naznaku kada bi mogla da počne smanjenje.

Njegova ključna stopa je trenutno 4%, u odnosu na -0,5% u lipnju 2022, nakon niza od 10 povećanja. Očekivanja su se prebacila na sastanak u lipnju. Iako osoblje ECB naglašava da žele odluku donijeti na osnovu podatke o plaćama iz proljeća prije nego što donesu odluku.

Inflacija u eurozoni je smanjena na 2,6% u veljači sa 2,8% u siječnju. Pokazujući kontinuirani napredak ka cilju ECB-a od 2%. Međutim, osnovna cifra koja oduzima energiju, hranu, alkohol i duhan pokazala se snažnijom, sa 3,1%., prenosi Blic.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno