Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijene zlata porasle na novu rekordnu razinu

Cijene zlata porasle su na novu rekordno visoku razinu. Rast je uzrokovan utjecajem naznaka posustajanja gospodarstva SAD. Uticaj na rast cijene imali su signali predsjednika Fed-a da bi u idućim mjesecima mogli sniziti kamatne stope.

Cijene zlata (unza) na fizičkom tržištu u Londonu porasla je i iznosila je 2.158,47 dolara. Nakratko je dosegnula najvišu razinu otkada se zlatom počelo trgovati, od 2.161,09 dolara.

Poticaj cijenama bila je u srijedu izjava predsjednika američkog Fed-a Jeromea Powella da će “vjerojatno” sniziti kamatne stope u idućim mjesecima “ako se gospodarstvo općenito bude razvijalo kao što se očekuje“, o čemu je pisala Financa. Novi pokazatelji potvrde slabljenje inflacije.

U razdoblju pada kamatnih stopa ulagači se okreću zlatu na koje promjene troškova zaduživanja ne utječu. Powellove riječi, poduprte naznakama slabijeg tempa zapošljavanja u SAD-u. Smanjile su prinose na američke državne obveznice i pritisnule dolar, što je također raspirilo apetit ulagača za zlatom.

Očekujemo da će središnje banke nastaviti kupovati zlato zbog geopolitičke nesigurnosti. Usporavanje u Kini zakočit će pak rast svjetskog gospodarstva.  Stoga će u nesigurnom financijskom okruženju zlato bankama ostati sigurno ulaganje“, rekao je Jigar Pandit iz BNP Paribas’ Sharekhana.

Unca srebra pojeftinila je pak na fizičkom tržištu za 0,4 posto, na 24,08 dolara. Pojeftinila je i platina, za 0,3 posto, na 904,83 dolara. Najviše je pala cijena paladija, za 1,5 posto, na 1.026,8 dolara, nakon što je jučer poskočila više od 12 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno