Financa
Digitalni poslovni portal

Forbes ima novog vlasnika

Binance, najveća svjetska burza kriptovaluta, odlučila se za 200 miliona dolara strateškog ulaganja u Forbes, 104 godine star časopis i digitalni izdavač, donosi CNBC.

Sredstva će pomoći Forbesu da izvrši svoj plan spajanja s javnom trgovačkom firmom za sticanje posebne namjene (SPAC) u prvom tromjesečju, tvrde izvori.

Binance će zamijeniti polovinu od 400 miliona dolara u obvezama institucionalnih ulagača koje je Forbes najavio u sredinom prošle godine, rekli su izvori koji su odbili biti identificirani prije objave transakcije.

To bi Binance učinilo jednim od dva najveća vlasnika Forbesa, koji će biti kotiran na burzi pod oznakom FRBS. Kripto firma također će dobiti dva direktora od ukupno devet mjesta u odboru, rekli su.

Taj potez pokazuje sve veći uticaj kripto sektora u stvarnom svijetu, koji je doživio porast vrijednosti i stvorio novu klasu milijardera usred globalnog interesa za digitalnu imovinu. Iako su kripto kompanije izašle u javnost, stavile svoja imena na sportske arene i preplavile eter izjavama slavnih, ovo je prva velika investicija sektora u tradicionalnom medijskom vlasništvu u SAD-u.

Forbes je prije više od stoljeća osnovao djed glavnog urednika i dvostrukog predsjedničkog kandidata Stevea Forbesa. Godine 2014. Forbes je prodao 95% udjela Integrated Whale Media sa sjedištem u Hong Kongu uz procjenu od 475 miliona dolara. Foreb kaže da svojim sadržajem i događajima doseže 150 miliona ljudi. Forbes je, osim magazina, također poznat po svojoj godišnjoj ljestvici najbogatijih svjetskih poslovnih tajkuna.

Changpeng Zhao - osnivač i izvršni direktor Binance
Changpeng Zhao – osnivač i izvršni direktor Binance

To je kategorija kojoj se nedavno pridružio osnivač i izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao. Prošlog mjeseca, Bloomberg News je neto vrijednost Zhaoa odredio na 96 milijardi dolara. Ovo je konzervativna procjena koja isključuje njegove osobne kriptovalute, lako ga čini najbogatijim poduzetnikom u industriji.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije