Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako 5 velikih tehnoloških kompanija zarađuje svoje milijarde?

Krajem 2021., tzv. Big Tech,  grupa pet velikih tehnoloških kompanija koju čine Apple, Amazon, Google (Alphabet), Meta (Facebook) i Microsoft, ostvarili su zajednički prihod od 1,4 bilijuna dolara.

Prema Visual Capitalistu, postoje dva glavna načina na koja ovi tehnološki divovi ostvaruju svoj prihod – ili prodaju proizvod krajnjim potrošačima ili ga tretiraju kao robu i “preprodaju” drugima.

Apple, Microsoft i Amazon spadaju u prvu kategoriju. Kao i većina tradicionalnih poduzeća, ove tvrtke nude kupcima fizički (ili digitalni) proizvod u zamjenu za novac. Dakle, više od polovice Appleovih prihoda dolazi od prodaje iPhonea, usluge u oblaku pod nazivom Azure generiraju gotovo trećinu ukupnog prihoda Microsofta, dok Amazonove internetske trgovine čine gotovo polovicu prihoda tvrtke, piše biznis.rs.

S druge strane, Meta i Alphabet rade stvari malo drugačije. Umjesto da prodaju pravi proizvod, ova dva diva većinu novca zarađuju prodajom pažnje svoje publike. Gotovo 98 posto Metine zarade dolazi od oglašavanja na Facebooku, dok je Alphabetov udio u Google oglasima 81 posto.

Vrtoglavi rast prihoda sve do prvog kvartala 2022

Za svih pet tvrtki zajedničko je to što su prethodnih godina ostvarile vrtoglavi rast prihoda. (Ovaj trend su poremetili njihovi financijski izvještaji za prvo tromjesečje 2022.)

Prihodi Big Tech iznosi u USD Izvor Visual Capitalist biznisrs

U 2019., prije pandemije, ukupni prihod Big Tech petorke porastao je za 12 posto. Sljedeće godine, unatoč pandemiji – ili možda zahvaljujući njoj, jer su kupci ostajali kod kuće i više koristili tehnologiju i naručivali usluge i proizvode, njihov se zajednički prihod povećao za još 19 posto.

I u fiskalnoj 2021. godini bilježe rast ukupnog prihoda od 27 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ako želimo ići u dodatne detalje, Amazon ostvaruje 47,3 posto prihoda od e-prodaje i čak 22 posto na račun raznih naknada za dostavu koje su izravno povezane s njim, dok samo 13,2 posto otpada na AWS (Amazon Web Services) i 6,8 posto na Amazon Prime streaming uslugu.

Apple ostvaruje nevjerojatnih 52,5 posto prodaje iPhone telefona, dok je njegov udio digitalnih glazbenih i video usluga u ukupnom prihodu 18,7 posto. Mobilni uređaji, od slušalica, preko pametnih satova, do naočala i slušalica, pridonose 10,5 posto, ali su u stalnom porastu tijekom posljednjih nekoliko godina.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno