Financa
Digitalni poslovni portal

Krah bogatstva ruskih oligarha

Ruski milijarderi promatrali su kako im se bogatstvo značajno smanjuje otkako je ta zemlja započela invaziju na Ukrajinu 24. veljače. Dana 3. ožujka, neto vrijednost ruskih ultrabogataša uvrštenih na Bloomberg Billionaires Index bila je zajedno 88 milijardi dolara niža u odnosu 23. veljače, dan prije početka invazije.

Predsjednik Lukoila Vagit Alekperov bio je nedvojbeno najveći gubitnik, izgubivši više od 60 posto svog osobnog bogatstva prije nego što je 2. ožujka ispao s Bloombergove liste zajedno s još četvoricom ruskih milijardera. Kao posljedica vala Omikron varijante koronavirusa, tržišta su pala i prije početka rusko-ukrajinskog rata 24. veljače, ali ruski milijarderi pretrpjeli su većinu svojih gubitaka na taj, ili nakon tog datuma. Dok je bogatstvo međunarodnih milijardera donekle osciliralo početkom 2022., pad ruske burze i rasprodaja ruske imovine na međunarodnim tržištima nakon invazije izazvali su ove astronomske gubitke za ruske milijardere.

Gubici u neto vrijednosti bogatstva odabranih ruskih milijardera od početka 2022; Izraženo u apsolutnom iznosu i % gubtika

Lukoil, koji je izlistan na burzi u Londonu, potonuo je više od 80 posto. Najbogatiji Rus, Vladimir Potanin, gledao je dionice svoje tvrtke Norilsk Nickel – također kotirane u Londonu – kako tonu za više od 50 posto, što je rezultiralo gubitkom od 4,5 milijardi dolara njegovog bogatstva između 23. veljače i 3. ožujka. Još veće gubitke zabižio je Alexey Mordashov, koji osim što se bavi čelikom i zlatom, ima udio u njemačkoj turističkoj tvrtki Tui, kao i Gennady Timchenko iz Volga Group, koji kontrolira udjele u prirodnom plinu i kemikalijama. Istaknuti ruski milijarder Roman Abramovič, poznat po svojoj ogromnoj jahti i vlasništvu nad engleskim prvoligašem Chelsea F.C., izgubio je oko 2 milijarde dolara ili 12 posto svog bogatstva od 23. veljače.

Gennady Timchenko i Mikhail Fridman iz kompanije Alfa-Group pojavili su se na sankcijskoj listi Ujedinjenog Kraljevstva, odnosno EU.

Treba napomenuti da, kada se bogatstvo mjeri trenutnom vrijednosti dionica koje kotiraju na burzi, gubici poput ovih (kao i dobici u slučaju kad se vrijednost dionica povećava) mogu biti privremeni, jer još nisu realizirani prodajom dionica. U momentu u kojem se prodaja dionica realizira, onda gubici (ili dobici) postaju stvarni.

Izvor: statista.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije