Financa
Digitalni poslovni portal

Morgan Stanley: Ovo su najveće glavobolje povezane s kriptovalutama

Bitcoin je od travnja pao za 40 posto, a to više nije zbog njegove korelacije s burzama, piše Morgan Stanley u istraživačkom izvješću od 12. svibnja.

“Kriptovalute s povećanom polugom, kao što su decentralizirane financije (DeFi) i stabilni coins podržani kriptovalutama, doživljavaju velike likvidacije jer postaje jasnije da se svim povišenim cijenama trgovalo na špekulacijama, uz ograničenu stvarnu potražnju potrošača”, rekli su analitičari.

Nezamjenjivi tokeni (NFT) i digitalno zemljište bili su predmet mnogih špekulacija i priljeva, navodi se u izvješću, dodajući da je razlog zašto je većina ljudi kupila nekretninu temeljio na očekivanju da će je drugi kupac htjeti kupiti po višoj cijeni u dolarima. NFT-ovi su digitalna imovina na blockchainu koja predstavlja vlasništvo nad virtualnim ili fizičkim predmetima i može se prodati ili trgovati.

Banka napominje da, iako se na kripto tržištima slabo trguje od studenog, bila su šokirana kolapsom treće najveće stabilne kovanice terraUSD (UST) posljednjih dana.

Stablecoini kriptovaluta postali su važan dio financijske poluge izgrađene unutar DeFi ekosustava, stoji u bilješci, dodajući da je događaj doveo do povećane neizvjesnosti i nestabilnosti, što je rezultiralo “širom ponovnom procjenom gdje bi mnoge cijene kriptovaluta trebale trgovati”.

DeFi je krovni izraz koji se koristi za kreditiranje, trgovanje i druge financijske aktivnosti koje se provode na blockchainu, bez tradicionalnih posrednika.

Područja kriptovalute s najspekulativnim i najzaslužnijima sada su u fokusu dok kamatne stope rastu na globalnoj razini, a američke Federalne rezerve uklanjaju likvidnost, dodaje se u bilješci.

Ogromno povećanje tržišne kapitalizacije stabilnih kovanica – trideseterostruko povećanje od početka 2020. – također je utjecalo na cijene kriptovaluta, budući da su stabilni novčići odgovorni za pružanje visoke likvidnosti i financijske poluge, navodi banka u bilješci.

Morgan Stanley kaže da se njegovi klijenti pitaju predstavlja li veliki pad cijena kriptovaluta i depegging stablecoin “sistemski rizik za šira financijska tržišta”.

Izvor:investitor.me

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije