Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Najstarije banke na svijetu

Bankarstvo ima dugu povijest i tradiciju u Europi i svijetu i često se kaže da je jedno od glavnih obilježja moderne civilizacije. Počevši od financijera u antičkoj Grčkoj i Rimu, preko prvih institucija renesanse, bankari i banke uvijek su imale važno mjesto u društvu.

Smatra se da se potreba za osnivanjem prvih bankovnih institucija javila tijekom renesanse, uz razvoj trgovine i monetarnog sustava. Ljudima je bila potrebna institucija u kojoj bi mogli sigurno pohraniti osobnu i poslovnu imovinu ili čak dati zajmove onima kojima je bio potreban zajam i povećan novčani tok. Tako su nastale prve banke u Europi, na području današnje Italije, Njemačke i Engleske – piše tocnovreme.com, a prenosi bankar.me

Zanimljivo je da neke od banaka osnovanih u 15. stoljeću i danas posluju s velikim uspjehom. Oslanjajući se na dugogodišnju tradiciju i kredibilitet, pružaju usluge kao što su oročena štednja, najpovoljniji uvjeti za stambeni kredit ili elektroničko bankarstvo.

Riječ je o najstarijim bankama koje i danas funkcioniraju, a čija su vrata i sefovi i dalje otvoreni za klijente diljem Europe i svijeta.

Najstarija na svijetu – banka Monte dei Paschi di Siena

Monte dei Paschi di Siena (MPS) ponosno drži status i epitet najstarije banke na svijetu. Njezini počeci sežu u 15. stoljeće, jer se veže uz instituciju zalagaonica osnovane 1472. godine. No, tek 1624. godine, kada je Siena pripojena Velikom vojvodstvu Toscani, formirana je bankarska organizacija koja je i danas poznata diljem svijeta.

Monte dei Paschi Siena Piazza Salimbeni

U to vrijeme opsluživala je lokalnu regiju osnovnim bankarskim aktivnostima, kako bi u 17. i 18. stoljeću konsolidirala i unaprijedila svoje usluge. Tako je u 19. stoljeću vijeće Monte dei Paschi di Siena proširilo svoje djelovanje na cijelu zemlju i ponudilo prve talijanske hipotekarne kredite.

Među najznačajnijim promjenama u organizacijskom sustavu banke u 20. stoljeću svakako treba istaknuti osnivanje Zaklade Monte dei Paschi di Siena 1995. godine. Tada je uredbom Ministarstva financija Italije ova neprofitna organizacija izdvojena iz banke koja ima funkciju podržavanja inicijativa u obrazovanju, znanosti, zdravstvu i umjetnosti diljem pokrajine Siena.

Financijska kriza, koja je 2008. teško pogodila zapadno financijsko tržište, nije zaobišla ni MPS, koji je pretrpio niz gubitaka. Europska unija je 2017. odobrila sporazum o spašavanju između talijanske vlade i banke u iznosu od 5,4 milijarde eura, budući da je MPS u većinskom vlasništvu države.

Iako se posljednjih godina suočava s brojnim problemima, banka Monte dei Paschi di Siena još uvijek posluje. Ima oko 4,5 milijuna klijenata u Italiji, četvrtoj je po veličini, s više od 2.000 podružnica i 30.000 zaposlenih.

Berenberg banka – Najstarija u Njemačkoj

Druga najstarija banka na svijetu i najstarija banka u Njemačkoj je Berenberg banka, koju su davne 1590. godine u Hamburgu osnovala braća Hans i Peter Bernenberg. Iako je izvorno imala status trgovačke kuće, ova se institucija vrlo brzo popela na poziciju europskog lidera u području investicijskog bankarstva. Ključna područja njezina djelovanja su privatno, investicijsko i korporativno bankarstvo. U 21. stoljeću može se pohvaliti da upravlja imovinom od nevjerojatnih 30 milijardi eura, a ima oko 1300 zaposlenih.

Zanimljivo je istaknuti vlasničku i upravljačku politiku Berenberg banke. Naime, na čelu ove bankarske institucije oduvijek su bili potomci dvojice osnivača. Tijekom svoje duge povijesti, obitelj Berenberg je stjecala i gradila partnerstva s istaknutim njemačkim bankarima (među prvima je bio Johann Heinrich Gosler).

Za banku je bila iznimno važna suradnja s hamburškim bankarom Ludwigom Erdwinom Sailerom, koji je imao ključnu ulogu u uspostavljanju vanjskotrgovinskih odnosa u SAD-u i istočnoj Aziji. Upravo zahvaljujući snažnim vezama s američkom trgovinom, banka je doživjela veliki uspjeh i rast u 19. stoljeću i postala jedna od najutjecajnijih institucija u Hamburgu i okolici.

Povodom 400 godina postojanja, banka je 1990. godine osnovala filantropsku zakladu – Berenberg Bank Stiftung, koja podržava kulturne i znanstvene inicijative te je značajan donator političke stranke Kršćansko-demokratska unija (CDU) Njemačke.

Osim u Hamburgu i drugim većim njemačkim gradovima, Berenberg banka ima urede diljem svijeta, uključujući podružnice u Londonu, Zürichu i New Yorku.

Child & Co. – najstarija banka u Velikoj Britaniji

Najstarija banka u Velikoj Britaniji i treća najstarija u cijelom svijetu je Child & Co, osnovana 1664. godine u Londonu. Iako prvenstveno neovisna, sada djeluje unutar grupe NatWest, prije poznate kao Royal Bank of Scotland.

Počeci Child & Co Banke vezani su za posao s nakitom Sir Francisa Childa i njegovo partnerstvo s Robertom Blachardom. U 18. stoljeću, pod vlašću Childovih sinova, zlatarski obrt pretvoren je u potpuno razvijenu banku. Tijekom desetljeća i stoljeća koja su uslijedila, Child & Co je stekao ekskluzivnu bazu kupaca, a neke od današnjih prestižnih institucija, poput Sveučilišta Oxford i Londonske škole ekonomije i političkih znanosti, imaju u njoj otvorene račune.

Riksbanken – najstarija središnja banka

Švedska nacionalna banka Riksbanken najstarija je središnja banka na svijetu i četvrta najstarija bankarska institucija na svijetu koja i danas djeluje. Kada je počela s radom 1656. godine, banka je bila poznata kao Stockholmska banka ili Palmstruch banka, po svom osnivaču Johanu Palmstruchu. No, zbog lošeg upravljanja banka je nakon desetljeća propala, pa je 1668. predana na upravljanje Rixens Standers banci i prešla pod okrilje tadašnjeg parlamenta.

Kada je 1866. osnovan novi Riksdag, tj. Švedski parlament, naziv banke promijenjen je u Sveriges Riksbank, po čemu je i danas poznata. Švedska je bila prva država u Europi koja je tiskala novčanice, izdavši papirnati novac 1661. godine. Iz novije povijesti zanimljivo je da je Riksebanken prva središnja banka koja je 2009. godine koristila negativnu kamatnu stopu.

C.Hoare & Co – banka za najbogatije klijente

Najstarija privatna banka u Velikoj Britaniji datira iz 17. stoljeća i peta je najstarija banka na svijetu. To je C. Hoare & Co, institucija koju je 1672. osnovao Sir Richard Hoare. Banka ima bogatu povijest, doživjela je značajne promjene i veliki razvoj tijekom 18. i 19. stoljeća. Također je pretrpjela ogromnu štetu u Drugom svjetskom ratu kada je izbio požar zbog bombardiranja Londona. Detaljne informacije o ovim događajima i zanimljivoj tradiciji bakra u obitelji Hoare također se mogu pronaći u muzeju banke.

Danas C. Hoare & Co vodi 11. naraštaj Sir Richardovih izravnih potomaka, a neke od vodećih djelatnosti su financijsko planiranje, kao i privatno i investicijsko bankarstvo. Njezini klijenti obično su najbogatiji ljudi i najpoznatije obitelji iz prestižnog britanskog društva. Zanimljivo je da je slavna spisateljica Jane Austen svoje financije svojedobno povjerila banci C. Hoare & Co.

Bankahaus Metzler – početak bankarstva u Frankfurtu

Metzler banka (Bankahaus Metlzer) druga je najstarija privatna banka u Njemačkoj, osnovana nakon poznate Berenberg banke i šesta najstarija u svijetu. Specijalizirana je za korporativno financijsko savjetovanje, poslovno bankarstvo, financijske usluge i sigurne transakcije.

Banku je kao trgovačko poduzeće prvi osnovao Benjamin Metlzer 1674. godine u Frankfurtu, a od tada je u isključivom vlasništvu obitelji Metzler. Razvitku bankarske kuće uvelike je pridonijelo mudro vodstvo Kristine Barbare Metlzer, koja je nakon bratove smrti 1757. godine preuzela posao i uspješno ga vodila do 1771. godine. Tada se menadžerskom timu pridružio prvi i jedan od najpoznatijih bankara u obitelji – Friedrich Metzler.

Početak 20. stoljeća, a posebno kriza dvadesetih, nanijeli su određenu štetu poslovanju i prouzročili gubitke, no banka se u tim teškim godinama snašla bez ičije pomoći. Sedamdesetih i osamdesetih godina 20. stoljeća banka se razvija u investicijsku kuću i svoje radno vrijeme i poslovne aktivnosti usmjerava na područja savjetovanja i trgovanja vrijednosnim papirima, upravljanja imovinom, kao i deviznog savjetovanja.

U cilju jačanja kapitala i neovisnosti, 1986. godine banka je pretvorena u društvo s ograničenom odgovornošću. Iako obitelj Metzler još uvijek igra ključnu ulogu u vlasništvu banke, sada ima više od jednog partnera.

Bankhaus Metzler je 2007. obilježio svoju 333. godišnjicu. U 2016. prijavio je kapital od preko 200 milijuna eura. Trenutno ima oko 850 zaposlenih, a osim sjedišta u Frankfurtu, ima podružnice u nekoliko većih njemačkih gradova, kao i Dublinu, Pekingu, Los Angelesu, Seattleu i Tokiju.

Sposobnost prilagođavanja

Svijet bankarstva, financija i upravljanja imovinom doživio je nevjerojatan razvoj u proteklih pet stoljeća. Digitalizacija i moderne tehnologije donijele su neke značajne promjene poput elektroničkog i mobilnog bankarstva.

No, sama činjenica da najstarije banke na svijetu još uvijek opstaju i uspješno posluju svjedoči o njihovoj sposobnosti prilagođavanja potrebama suvremenog društva i ići ukorak s vremenom. S dugom poviješću i iskustvom, te prihvaćanjem inovacija, velika je vjerojatnost da će ove banke uspješno poslovati i u desetljećima pred nama.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno