Financa
Digitalni poslovni portal

Njemačka vlada trebala bi povećati svoju prognozu inflacije za tri posto više od predviđenog

Njemačka vlada trebala bi povećati svoju prognozu inflacije za ovu godinu na 6,1 posto zbog utjecaja rata u Ukrajini, u odnosu na 3,3 posto koliko je predviđala u siječnju, pokazuje vladin dokument koji je Reuters u ponedjeljak dobio na uvid.
Službeno bi Berlin u srijedu trebao predstaviti proljetne ekonomske prognoze u kojima inflaciju za ovu godinu projicira na 6,1 posto, dok bi 2023. godine trebala usporiti na 2,8 posto.

Njemačka godišnja inflacija u ožujku je porasla na najvišu razinu u više od 40 godina jer su cijene prirodnog plina i naftnih derivata porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, a računi za plin i struju za kućanstva koja potpisuju nove ugovore dosegnula su rekordnu visinu.

Prema proljetnim predviđanjima njemačke vlade, potrošnja će ove godine rasti za 9,7 posto, što je 0,6 postotnih bodova više od prognoze u siječnju, a u 2023. godini trebala bi rasti po stopi od 4,8 posto.

U proljetnim prognozama njemačke vlade očekuje se da će se stopa nezaposlenosti ove godine pasti na posto, s 5,7 posto u 2021. i ostati stabilna sljedeće godine.

Istraživanje je prošlog tjedna pokazalo da je jedan od 10 potrošača u Njemačkoj posegnuo u ušteđevinu kako bi snosio rastuće troškove. Oštar rast cijena energije pogađa i tvrtke. Istraživanje objavljeno u ponedjeljak pokazalo je da gotovo polovica njemačkih tvrtki planira smanjiti ulaganja zbog rastućih troškova energije.

Izvor:tportal.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije