Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Nvidia sada vrijedi više od Amazona zahvaljujući AI čipovima

Nvidia je u utorak premašila Amazon u tržišnoj kapitalizaciji. To je znak velike potražnje za poluvodičima koji pokreću vrhunsku umjetnu inteligenciju. Ali i interesa ulagača za tvrtke koje proizvode čipove.

Nvidia je zaključila na 721,28 dolara po dionici. Što joj daje tržišnu vrijednost od 1,78 bilijuna dolara u odnosu na tržišnu kapitalizaciju Amazona od 1,75 bilijuna dolara. Dok je Nvidia također nakratko prestigla Amazon u ponedjeljak, ovo je prvi put od 2002. da Nvidia vrijedi više nakon zatvaranja tržišta.

Nvidijini glavni proizvodi u 2002. godini bile su grafičke kartice za gaming računala, piše CNBC. Ali Nvidijine dionice porasle su za više od 246% u posljednjih 12 mjeseci zbog velike potražnje za njezinim poslužiteljskim AI čipovima koji mogu koštati više od 20.000 USD svaki. Tvrtke kao što su Microsoft, OpenAI i Meta trebaju desetke tisuća njih za pokretanje proizvoda kao što su ChatGPT i Copilot.

Ni Amazon ne usporava

Amazon je 1. veljače objavio kvartalnu dobit bolju od očekivane. Tvrtka je pokazala da je uspješno obuzdala troškove nakon otpuštanja 27.000 zaposlenika. Dionice Amazona porasle su za oko 78% u posljednjih 12 mjeseci. Ipak, to pokazuje da je u tijeku preokret među najvrjednijim svjetskim tvrtkama.

Na primjer, u siječnju je Microsoft nadmašio Apple i postao najvrjednija američka tvrtka prema tržišnoj kapitalizaciji. I to uglavnom zahvaljujući snazi svog partnerstva u oblaku s OpenAI-jem i novim značajkama umjetne inteligencije u sustavima Windows i Office.

Nvidia će 21. veljače izvijestiti o svojoj kvartalnoj zaradi. Analitičari očekuju godišnji rast prodaje od 118% na 59,04 milijarde dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno