Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Obilna ponuda pojeftinila suncokretovo ulje za gotovo osam posto

Cijene hrane pale su u kolovozu, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Istaknuvši znatno pojeftinjenje mlijeka i mliječnih proizvoda, biljnih ulja i mesa koje je prevagnulo nad poskupljenjem riže i šećera.

FAO-ov indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda u kolovozu je pao za 2,1 posto u odnosu prema srpnju, na prosječna 121,4 boda. U odnosu prema lanjskom ožujku, kada je dosegnuo najvišu razinu otkada FAO izrađuje izvješća, niži je 24 posto.

Najviše su u kolovozu pojeftinili mlijeko i mliječni proizvodi, za 4,0 posto u odnosu prema srpnju. Zahvaljujući obilnoj ponudi punomasnog mlijeka u prahu iz Oceanije. Znatno su pale i cijene biljnih ulja i mesa, oko tri posto. Suncokretovo ulje pojeftinilo je za gotovo osam posto pod utjecajem posustale potražnje i obilne ponude velikih izvoznika.

Žitarice su, pak, bile 0,7 posto jeftnije nego u srpnju. Posebno je oštar pad cijena pšenice, za 3,8 posto, pod pritiskom pojačane opskrbe iz skupine vodećih izvoznika. Cijene žitarica grubog zrna smanjile su se za 3,4 posto zahvaljujući rekordnoj žetvi kukuruza u Brazilu. Iznimka je u skupini bila riža, koja je poskupjela za 9,8 posto zbog poremećaja u trgovini nakon indijske zabrane izvoza nekoliko sorti. Indija je najveći svjetski izvoznik riže.

Šećer je, pak, u kolovozu poskupio za 1,3 posto u odnosu prema srpnju, uglavnom pod utjecajem bojazni da će klimatski fenomen El Niño naškoditi urodu šećerne trske. Poticaj cijenama bile su ispodprosječne padaline u kolovozu i dugotrajna suša na Tajlandu. FAO je u odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica procijenio da će proizvodnja u ovoj godini porasti za 0,9 posto, na 2,8 milijardi tona i izjednačiti se s rekordom u 2021.

Izvor: Poduzetništvo

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno