Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

OD 16.09. skuplja registracija vozila u BiH

Registracija vozila u Federaciji Bosne i Hercegovine će poskupjeti od subote 16.090.2023. potvrđeno je iz Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH. Pojašnjavaju da će osnovna premija osiguranja autoodgovornosti, kao dio ukupnog troška registracije vozila u Federaciji BiH, biti skuplja za 6,2 posto.

Naime, stručni savjet Agencije na sjednici držanoj 30. kolovoza ove godine donio je Odluku o izmjenama Odluke o načinu utvrđivanja tarife premije i cjenovnika za osiguranje vlasnika vozila od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima.

Odluka je objavljena 8. rujna u „Službenim novinama Federacije BiH” broj 69/23. Stupa na snagu osmoga dana od objave. Društva za osiguranje u Federaciji Bosne i Hercegovine su u obavezi od subote 16. rujna police autoodgovornosti izdaju u skladu sa ovim izmjenama. U ovom slučaju izmjene se odnose na promjenu visine osnovne premije. Ona je temelj za izračun visine premije autoodgovornosti po premijskim grupama (tipovima vozila). Iz Agencije napominju da se premija nije mijenjala više od 25 godina.

Među građanima su se pojavile informacije da će poskupljenje registracije vozila biti 18 posto, ali to u Agenciji demantiraju.

Nije točno da će to biti iznos od 18 posto povećanja. Osnovna premija će biti veća za 6,2 posto. Sa sadašnjih 396,00 KM povećava na 420,55 KM. Ovime se ona usklađuje sa onom u entitetu Republika Srpska. Podsjećamo, odluke o povećanju osnovne premije u RS-u su donesene u ožujku 2023. godine, kazali su za Hayat. Dodaju da je odluka donesena kao odgovor na inflatorna kretanja. U skladu je sa inicijativom tržišta osiguranja, a i u cilju harmonizacije propisa sa onima u entitetu RS.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno