Financa
Digitalni poslovni portal

Pogledajte kako će izgledati hrvatske kovanice eura i centa

Predsjednik vlade Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je predstavljeno kako će izgledati naše kovanice eura.

“Na kovanicama eura i centa koji će biti u optjecaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica europodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica”, rekao je Plenković.

Euro kovanica Nikola Tesla

 

Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv, a u Hrvatskoj su se iskristalizirali sljedeći prijedlozi: motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan natječaj koji je bio anonimiziran.

Najuspješniji dizajn za motiv

 

Različiti motivi kovanica

Na kovanicama od dva eura motiv je geografska karta Hrvatske, a autor najuspješnijeg dizajna je magistar animiranog filma Ivan Šivak. S lijeve strane motiva nalazi se riječ Hrvatska, a na obodu kovanice od dva eura je stih Ivana Gundulića “o lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

Na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Na kovanicama od 50, 20 i 10 centi bit će motiv Nikole Tesle, a najuspješniji je dizajn rad studenta Ivana Domagoja Račića

Motiv na kovanicama od pet, dva i jednog centa je glagoljica, odnosno motiv HR ispisan na glagoljici, a autorica tog dizajna je magistra arhitekture i dizajna Maja Škripelj.

Na svim će kovanicama biti i elementi šahovnice.

Hrvatska šahovnica

Ciljani datum za uvođenje eura u Hrvatskoj je 1. siječnja 2023. godine.

Premijer Andrej Plenković rekao je da povijesni trenutak koji nas očekuje 1. siječnja sljedeće godine treba biti kvalitetno pripremljen u svim aspektima, što uz ostalo podrazumijeva i kvalitetan zakon (o uvođenju eura) i niz drugih zakona koji će se izmijeniti tijekom ove godine.

“To podrazumijeva i pripremu gospodarstva i zaštitu potrošača”, naveo je Plenković, dodavši da prikaz naših kovanica eura ima u sebi nekoliko ključnih elemenata prepoznatljivosti Hrvatske – simbole povijesti i političkog identiteta Hrvatske, suvereniteta i državnih granice, novčarske tradicije, jezika, kulture i književnosti, kulturnih i znanstvenih velikana, kreativnosti i inovativnosti te tradicije i modernosti

Izvor: Index.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije