Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Pogledajte mapu globalne prihvaćenosti kriptovaluta

Nedavno objavljeni Globalni indeks prihvaćenosti kriptovaluta za 2022. od strane blockchain obavještajne kompanije Chainalysis sadrži nekoliko iznenađenja. Vjerojatno iznenađuje da je Kina i dalje među 10 zemalja koje prihvataju kriptovalute usprkos zabrani gotovo svih kriptovaluta.

Pogledajte mapu globalne prihvaćenosti kriptovaluta
Pogledajte mapu globalne prihvaćenosti kriptovaluta

Kina ispred ekonomskih sila

Podaci pokazuju da je pozicija Kine posebno jaka kada je u pitanju korištenje centraliziranih usluga, navodi se u izvješću, koje je pratio indeks, a prenosi kripto.ba. To znači da je kineska zabrana “ili neefikasna ili se slabo provodi”. Pozicija Kine kao broj 10 na listi zemalja s najvišim nivoom usvajanja kriptovaluta stavlja je ispred zemalja poput Turske, Argentine i Velike Britanije. Turska i Argentina su zemlje u kojima su se stanovnici okrenuli kriptovalutama jer se njihove zemlje bore s izuzetno visokom inflacijom, dok je Velika Britanija jedna od najvećih i najvažnijih ekonomija u Europi. Jugoistočna Azija prednjači u usvajanju U međuvremenu, prva dva mjesta na listi zauzeli su Vijetnam i Filipini, dvije zemlje jugoistočne Azije koje su dobro poznate kao žarišta za metaverse i posebno kripto igrice povezane as zaradom.

SAD tek na petom mjestu

Između ostalog, vijetnamski Ho Chi Minh City je kolijevka razvojnog tima koji stoji iza popularne igrice Axie Infinity (AXS). Kao broj tri na listi je Ukrajina, koja se istakla kao pro-kripto u nekoliko aspekata. Između ostalog, Ukrajina je imala koristi od prihvatanja kripto donacija kako bi pomogla svojim obrambenim naporima protiv Rusije u ratu koji je u tijeku. Osim toga, nezamjenjivi tokeni (NFT) i inicijative povezane s metaversom, kao što je Meta History: Museum of War, također su odigrali ulogu u prikupljanju sredstava za obranu. Sjedinjene Američke Države su se našle kao zemlja sa 5. najvišim nivoom usvajanja kriptovaluta.

Naravno, usvajanje kriptovaluta je usporilo širom svijeta ove godine zahvaljujući medvjeđim tržišnim uvjetima, piše Chainalysis u svom izvješću.
Ipak, takođe se navodi da podaci sugeriraju da su mnogi od onih koji su ušli u kriptovalute 2020. i 2021. ostali usprkos nižim cijenama. Ovo dokazuje da su kripto tržišta bila “iznenađujuće otporna”, navodi se u izvještaju, dodajući da su mnogi veliki vlasnici “optimisti da će se tržište oporaviti, što održava osnove tržišta relativno zdravim”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno