Financa
Digitalni poslovni portal

Pravilo pet sati

Zamislite da možete jamčiti konačan uspjeh u karijeri sa samo jednim satom solidne posvećenosti dnevno. Za mnoge velike svjetske lidere upravo pravilo pet sati čini njihovo tajno oružje. Bill Gates, Jack Ma i Elon Musk među vizionarima su koji koriste jednostavno pravilo pet sati kako bi postigli uspjeh u svemu što rade, prenosi The CEO Magazine.

Prvi ga je upotrijebio Benjamin Franklin u 18. stoljeću, a koncept se fokusirao na povećanje njegovog znanja kroz jedan sat predanog učenja dnevno. Američki polimatičar također je posvetio vrijeme razmišljanju i eksperimentiranju za samousavršavanje. “Ulaganje u znanje najbolje otplaćuje kamate”, rekao je Franklin 1758.

Od ranog buđenja radi čitanja i razmišljanja te postavljanja osobnih ciljeva do odgovaranja na pitanja za samo-refleksiju ujutro i navečer i pretvaranja svojih ideja u eksperimente, Franklinovo zlatno pravilo odvelo ga je na uspješno poduzetničko putovanje.

Inspiriran Franklinom, pravilo pet sati skovao je Michael Simmons, osnivač Empacta. “Dugoročni učinci intelektualne ugode jednako su podmukli kao i dugoročni učinci ne vježbanja, lošeg jela ili nedovoljno sna”, napisao je Simmons.

Sa znanjem dolazi i moć, pa ne čudi da mnogi od današnjih vrhunskih poslovnih lidera također slijede pravilo pet sati.

Bill Gates jedan je od najpoznatijih nezasitljivih čitatelja, koji godišnje pročita oko 50 knjiga. “Ako dovoljno čitate, postoji sličnost između stvari koje vam olakšavaju, jer ova stvar je poput ove druge stvari”, rekao je Bill Gates za Quartz 2016. “Ako imate širok okvir, onda imate mjesto za sve”.

I sigurno nije sam. Hvaljen kao jedan od najvećih investitora svih vremena, Warren Buffett provodi čak šest sati dnevno čitajući. Za usporedbu, odrasli u SAD-u u prosjeku provode samo 20 minuta dnevno čitajući. “Pročitajte 500 ovakvih stranica svaki dan”, kaže Buffett. “Tako funkcionira znanje. Nagomilava se, poput složenih kamata. Svi vi to možete, ali jamčim da mnogi od vas to neće učiniti”.

Za budućnost business-a, posvećenje vremena stalnom učenju jako je važno. Svjetski gospodarski forum predviđa da će oko 85 milijuna radnih mjesta biti eliminirano do 2025. Također se vjeruje da će 54% zaposlenika zahtijevati doškolovanje u 2022. godini.

“U budućnosti ćemo vidjeti da su najkonkurentnije tvrtke one koje su uložile velika sredstva u svoj ljudski kapital – vještine i kompetencije svojih zaposlenika”, rekla je Saadia Zahidi, izvršna direktorica Svjetskog ekonomskog foruma, krajem 2020.

Možda neće biti boljeg vremena da proširite svoju stručnost i počnete širiti svoj intelektualni set alata.

Kako koristiti pravilo pet sati

Svaki dan uložite jedan sat

Posvetite sat dnevno ili pet sati svaki tjedan učenju ili vježbanju. To je tako jednostavno. Dok vam posao općenito zauzima veći dio dana, Franklin je znao „ušićariti“ sat ujutro prije početka dana.

Oni koji putuju na posao, mogu slušati audio knjige ili čitati ili jednostavno pronaći 30 minuta na početku i na kraju dana za predano učenje. Ovi mali fragmenti vremena na kraju će se kultivirati u veće znanje.

Pravilo pet sati
Pravilo pet sati

Čitajte

Ako je Barack Obama mogao odvojiti vrijeme za čitanje sat vremena dnevno u Bijeloj kući, onda svatko može odvojiti malo dragocjenog vremena za čitanje. “Čitanje je vještina koja daje pristup svom ostalom učenju, od složenih problema s riječima i značenja naše povijesti do znanstvenih otkrića i tehnološke sposobnosti”, rekao je Obama.

Odrazite se

Postoji nešto vrlo moćno u „stavljanju na papir“, i to je nešto zbog čega su mnogi zaslužili svoj uspjeh. Od osnivačice Spanxa Sare Blakely i osnivača i glavnog izvršnog direktora Virgin Group Sir Richarda Bransona do velikana iz povijesti, uključujući Aristotela Onassisa i Fridu Kahlo, razmišljanje o svojim saznanjima, mislima i pogreškama je učinkovit alat za obradu.

“Vodim dnevnik snova, dnevnik joge, vodim dnevnike o ljudima koje sam upoznala i stvarima koje su mi rekli, savjetima koje su mi dali. Vodim glumački dnevnik. Omogućava mi da izbacim stvari iz glave i riješim ih na način koji se osjeća sigurnim”, rekla je glumica Emma Watson.

Eksperimentirajte

Nakon što usvojite učenje i uspostavite procese za promišljanje pogrešaka i izazova, eksperimentiranje je logičan sljedeći korak. Pokazivanje što funkcionira, a što ne, eksperimentiranje i testiranje temeljni je dio pravila pet sati.

Bez obzira jeste li završili knjigu o lekcijama iz upravljanja ili razmišljate o grešci koju stalno radite, isprobavanje novih rješenja odvesti će vas dalje.

Upravo te male navike koje radite svaki dan mogu biti razlika između toga hoćete li biti uspješni ili ne.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije