Financa
Digitalni poslovni portal

Rast cijene zlata i u Bosni i Hercegovini

Cijena zlata u BiH u posljednjih nekoliko mjeseci je u porastu, a dodatni skok je zabilježen i zadnjih nekoliko dana, potvrdili su nam oni koji se bave prodajom ovog plemenitog metala. I ekonomski analitičari u razgovoru za Nezavisne novine ističu da cijena ovog plemenitog metala na svjetskim burzama doseže rekorde, što se, kako kažu, odražava i na naše tržište. Rekordna cijena je i zbog krize u Ukrajini. Cijene otkupa se kreću ovisno o kvaliteti zlata, pa tako iznose od 130 do 200 KM po gramu. Iz jedne mostarske zlatare ističu da se bilježi rast cijene zlata za 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu. “Sigurno je da je razlog viših cijena u BiH upravo taj što cijene zlata na svjetskom tržištu dostižu rekorde“, ističu iz ove zlatare i dodaju da je prodaja zlata opala u posljednje vrijeme, te da se sada ono kupuje samo za posebne prilike poput krštenja ili vjenčanja. Iz sarajevskih zlatara kazali su da je cijena ovog plemenitog metala posljednjih mjeseci u porastu, te da je ranije gram 14-karatnog zlata koštao 100 KM, ali da je sada 130 KM. “Jako je mala potražnja upravo zbog visoke cijene, više otkupljujemo nego što prodajemo“, kazali su iz jedne zlatare.
Igor Gavran, ekonomski analitičar, u razgovoru za Nezavisne novine kazao je da je sada cijena zlata jako visoka, te da je najviša u zadnjih 50 godina, ali i da je kupovina zlata uvijek pametna investicija. “Sada je cijena jako visoka, ali s obzirom na to da se ne čini da će se situacija u Ukrajini završti brzo, a da sankcije i neke naredne ekonomske krize mogu trajati još duže, mislim da sada nije prekasno za kupovinu zlata za one koji imaju dovoljno sredstava za ulaganje i strpljenja da čekaju dobit“, kazao je Gavran. Kako je rekao, predviđanja za naredni period su da će cijene i dalje ostati visoke pa, kako kaže, čak će i dodatno rasti sve dok se stanje u Ukrajini ne smiri i prateće sankcije se ne počnu uklanjati.
Svaki novi val ili eskalacije rata ili još težih sankcija bi vodio dubljoj ekonomskoj i sigurnosnoj krizi, a time bi taj povećani rizik nestabilnosti uticao na dodatni rast cijene zlata“, ističe Gavran i dodaje da sigurno postoji još jedan faktor koji dodatno može uticati na cijenu zlata.
Ruska Federacija je jedan od najvećih svjetskih proizvođača zlata, a u aktuelnim uvjetima blokade velikog dijela njenih sredstava u inozemstvu, sasvim je izvjesno da će veliki dio, ako ne i cjelokupne proizvedene količine zlata, otkupiti njena centralna banka, što bi dodatno ograničilo količine zlata dostupne na svjetskom tržištu i time opet dodatno potaklo rast cijene zbog manje ponude i velike potražnje“, kazao je Gavran.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije