Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Predstavljeni rezultati poslovanja: ASA Banka ostvarila rast iznad prosjeka tržišta

U 2023. godini, ASA Banka je ostvarila impresivan niz rezultata koji su je učvrstili kao vodeću domaću banku i treću najveću u Bosni i Hercegovini. Fokus na stabilnosti, kreiranju efikasnih i jednostavnih rešenja za klijente, kao i unaprjeđenju bankarskih proizvoda, pokazao se kao ključan faktor u postizanju ovih izvanrednih rezultata. ASA Banka još jednom je napravila značajan iskorak na bh. bankarskom tržištu ostvarivši rast iznad prosjeka  u svim segmentima proizvoda i usluga. 

Zaključno s 31.12.2023. godine, ostvarena je neto dobit nakon poreza u iznosu od 46 milijuna KM. Aktiva banke na dan 31.12.2023. godine iznosi 3,026 milijardi KM. Što predstavlja rast od 210 milijuna KM, odnosno  7,5% u odnosu na kraj 2022. godine. Kreditni portfelj iznosi 1,855 milijardi KM uz rast od 146 milijuna, odnosno 8,6% rasta. Dok je depozitni portfelj zabilježio rast od 7,3%, dosegnuvši 2,615 milijardi KM stanjem na kraju 2023. godine.

Kapital banke iznosi 366 milijuna KM, te ističemo da smo Banka s najvećim dioničkim kapitalom u državi. Ukoliko analiziramo vrlo intenzivan period iza nas, mi smo tokom sedam godina od jedne male banke, danas postigli preko 3 milijarde KM aktive, što su impozantni rezultati na koje smo izuzetno ponosni. Ovaj uspjeh prije svega dugujemo predanosti i zalaganju naših vrijednih zaposlenika, koji su kroz jasnu strategiju i kvalitetnu upravljačku strukturu ostvarili sve zacrtane ciljeve. Ovo je bilo moguće samo s ljudima koji zaista vole ovaj projekt koji je od početka imao za cilj, izgraditi najveću domaću banku koja može biti oslonac našem gospodarstvu i našim građanima.

Samir Mustafić, Predsjednik Uprave ASA Banke

Mustafić je dodao kako će u mjesecu ožujku, nakon Odluke Skupštine, biti isplaćena dividenda u iznosu od 22 milijuna KM. Što predstavlja rast u odnosu na prošlu godinu kada je isplaćeno 16 milijuna KM dioničarima ASA Banke.

Na press konferenciji su bili prisutni i članovi Uprave ASA Banke, Aldijana RakićEdina Vuk, Davor Tomić i Hasan Hasić. Oni su tom prilikom govorili o značaju digitalizacije u uslugama koje nudi ASA Banka. O usklađenosti sa najvišim tehnološkim i standardima sigurnosti. Te inovativnom pristupu razvoju proizvoda i usluga. Sve navedeno je, uz visok nivo fleksibilnosti i brzine odlučivanja te efikasan pristup upravljanja rizicima ključni u  ostvarivanju financijskih potreba klijenata. 

Niz inovacija

Tijekom protekle godine ASA Banka realizirala je niz inovacija i unaprjeđenje u segmentu mobilnog bankarstva te digitalnih usluga koje donose jednostavno korisničko iskustvo za svakodnevne potrebe klijenata. “Pristupili smo postepenoj modernizaciji mreže bankomata sa zamjenom okvirno četvrtinu mreže suvremenim uređajima. Koji su u pogledu sigurnosti i jednostavnosti korištenja na najvišem globalnom nivou.  U ovom segmentu, planiran je i jedan inovativan koncept koji ćemo testirati u ovoj godini sa mobilnim uređajima kako bi podržali razvoj turizma. Čineći našu uslugu bankomata dostupnim i u mjestima gdje turisti do sada nisu imali tu mogućnost”, istaknuli su.

Istovremeno, pažljivo prateći i primjenjujući kako domaću tako i regulative Europske Centralne banke, ASA Banka kontinuirano prilagođava Strategiju poslovanja. Kako bi zadržali otpornost na eventualne ekonomske izazove te nastavili rast i razvoj. I u ovoj godini nastavljaju s podrškom razvoju gospodarstva. S posebnim fokusom na segment investicija, energetske  efikasnosti kao i projekte mikro, malih i srednjih poduzeća.

Ovo dostignuće potvrđuje našu snagu kao sistemske banke, sposobne da ostvaruje značajan utjecaj na ekonomiju zemlje. U skladu s našom poslovnom orijentacijom, koja je usmjerena ka potrebama stanovništva i gospodarstva BiH, ASA Banka svojim klijentima pruža brojne pogodnosti koje ne mogu ponuditi druge banke na tržištu. Naš fokus je na pružanju kvalitetnih bankarskih usluga koje podržavaju rast i razvoj naših klijenata, bez obzira jesu li to pojedinci, mala i srednja poduzeća ili velike korporacije.

Samir Mustafić, Predsjednik Uprave ASA Banke

Kako je naglašeno, uz sve navedeno snagu ASA Banke čini i ekosistem Grupacije. Koji pored banke i osiguranja iz segmenta financijskog sektora, uključuje usluge zdravstva i digitalnog poslovanja. Time je postignuta diverzifikacija koja se ogleda u pristupu, domaćoj snazi i razumijevanju potreba tržišta. S preko 60 poslovnica širom FBiH i Brčko distrikta, u ovoj godini je planirano i širenje na prostor RS-a. Time  ASA Banka nastavlja djelovati u cilju rasta bh. ekonomije, prosperiteta pojedinaca i cjelokupnog društva.

Svjesni  odgovornosti koju nose kao najveća i najutjecajnija domaća banka, ASA Banka je usmjerena na brojne projekte koji unaprjeđuju kvalitetu života, životnu sredinu i stvaraju bolje uvjete za mlade i lokalne zajednice širom BiH. Istovremeno ulažu u razvoj zaposlenih provodeći programe dodatnih edukacija u skladu sa najnovijim trendovima. S jasnim opredjeljenjem za dalje investicije u nove tehnologije uz  širenje  ponuda proizvoda i usluga te unaprjeđujući poslovne procese, ASA Banka je ustrajna da ostane lider u pružanju bankarskih usluga na tržištu Bosne i Hercegovine. Ustrajna je i da nastavi biti snažan oslonac i podrška domaćem gospodarstvu i građanima BiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno