Financa
Digitalni poslovni portal

Problemi u IT sektoru: Prepolovljeno zapošljavanje

Novo izvješće o kompenzaciji, zapošljavanju i stopama rasta startupova objavljen od strane Ravio, tvrtke specijalizirane za ljudske resurse u tehnološkom sektoru, otkriva da su masovna zapošljavanja u europskim tech tvrtkama stvar prošlosti. Te da se sve veći broj tvrtki usmjerava prema zadržavanju postojećih zaposlenika.

Osim povećanja osnovnih plaća (ali i dalje nižih nego godinu dana ranije), startupovi također rade na smanjenju razlike u plaćama između spolova i stvaranju radnog okruženja s više ravnoteže.

Prošla godina karakterizirana je nultom kamatnom stopom, politikama rada na daljinu i “velikim otkazom” (the great resignation). Konačno, to je rezultiralo visokim stopama zapošljavanja za mali bazen talenata kakav je prisutan na europskom tržištu. Danas se europsko tech okruženje suočava sa smanjenjem financiranja, gotovo nepostojećim IPO tržištem, rastućim kamatnim stopama i pojačanim fokusom na profitabilnost. Sve to dovodi do drugačijeg pristupa politikama zapošljavanja među tech tvrtkama, prenosi PoslovniPuls.

Istraživanje otkriva kako je zapošljavanje u europskim startupovima smanjeno za gotovo 40 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kada se gledaju startupovi u kasnijim fazama razvoja, ova brojka se povećava na 50 posto.

Sada analiziramo više od 150.000 točaka podataka o kompenzaciji u stvarnom vremenu na Ravio platformi. Ovaj obim informacija znači da možemo generirati razinu uvida koja prethodno nije postojala na tržištu. Namjeravamo redovito objavljivati ovaj izvještaj kao pokazatelj stanja u tehnološkom ekosustavu Europe.

Većina startupa (njih 55 posto) prilagođava se novim uvjetima na tržištu. Većina njih planira zadržati broj zaposlenika na istoj razini u prvom polugodištu 2024. godine. Smanjena potražnja za novim zaposlenicima i jači fokus na financijskoj stabilnosti rezultiraju planiranim proračunom tech tvrtki za znatno smanjeni rast osnovnih plaća zaposlenika ove godine. Što čini smanjenje od 4,8 posto u odnosu na prethodnu godinu. Odnosno smanjenje od 40 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije