Financa
Digitalni poslovni portal

Rusija dopušta uvoz piratskih proizvoda zbog nedostatka robe na tržištu

Pod pritiskom sankcija koje su zaustavile uvoz niza zapadnih proizvoda, Rusija je odlučila dopustiti uvoz robe bez zaštitnog znaka.

Pod pritiskom sankcija koje su zaustavile uvoz niza zapadnih proizvoda, Rusija je odlučila dopustiti uvoz robe bez zaštitnog znaka. Ruski premijer Mihail Mišustin odobrio je ‘paralelni uvoz’ kao dio četvrtog paketa potpore malim i srednjim poduzećima.

Premijer je rekao da se u Rusiji do sada roba nije mogla prodavati bez odobrenja vlasnika žiga. Cilj puštanja trgovaca na malo da uvoze proizvode bez zaštitnog znaka pokrivanje je tržišta kako bi ljudi imali brz pristup potrebnoj robi, jamčeći opskrbu unatoč ‘neprijateljskim postupcima stranih političara’, rekao je Mišustin.

Lista proizvoda usklađena je s ministarstvom trgovine, rekao je Mišustin u televizijskom obraćanju, javlja BBC.

Ruska izvješća pokazuju da će se usredotočiti na potrošačke proizvode čije su cijene značajno porasle.

Godišnja inflacija ovog tjedna porasla je na 15,66 posto, a vrijednost rublja je pala. Šećer je osobito pogođen porastom cijena i nestašicama, a ruska antimonopolska služba priopćila je da istražuje pet najvećih proizvođača u zemlji.

U pokušaju da podupre valutu, Rusija je prošlog tjedna objavila da će ‘neprijateljske zemlje’ od četvrtka morati plaćati svoj prirodni plin u rubljima.

EU je odbacio tu ideju, a Njemačka je rekla da je kancelaru Olafu Scholzu rečeno da će Europa moći nastaviti plaćati u eurima.

Stotine svjetskih brendova kao što su Apple i H&M povukli su se s tržišta ili zaustavili prodaju otkako je počela invazija na Ukrajinu. Tek nekolicina zapadnih tvrtki nastavila je isporučivati osnovne prehrambene i higijenske artikle.

Sportska trgovina Decathlon objavila je ovaj tjedan da zatvara svoje trgovine zbog problema u lancu opskrbe, a Nestle je obustavio prodaju ‘većine artikala’.

S druge strane ruskim državnim institucijama od četvrtka je zabranjeno kupovati strani softver za takozvanu kritičnu informacijsku infrastrukturu bez prethodne suglasnosti vlade.

Uredbom su obuhvaćeni telekomunikacijski i informacijski sustavi koje koriste državne agencije, kao i tvrtke u sektoru obrane, zdravstva, prometa, energetike i financija.

Izvor: tportal

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije