Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SAD će puštati u promet čak milijun barela nafte dnevno iz strateških rezervi

Bijela kuća je objavila u četvrtak povijesno puštanje nafte u promet iz američkih strateških naftnih rezervi u nastojanju da suzbije skok cijena nafte izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu
Bijela kuća je objavila da predsjednik Joe Biden planira puštati u promet prosječno milijun barela nafte dnevno iz rezervi u idućih šest mjeseci.

“Razmjer ovog puštanja je neviđen: svijet nikada nije imao otpuštanje naftnih rezervi po ovoj stopi od milijun (barela) dnevno za ovo vrijeme”, navela je Bijela kuća.

“Ovo rekordno puštanje osigurat će povijesnu količinu opskrbe koja će služiti kao most do kraja godine kada će se povećati domaća proizvodnja.”

Biden također poziva na povećanje domaće proizvodnje nafte, a Bijela kuća proziva neke naftne kompanije da su odlučile ostvariti izvanrednu zaradu bez dodatnih ulaganja kako bi pomogle u opskrbi.

Američki predsjednik ponovio je svoju predanost postizanju stvarne energetske neovisnosti potpunim smanjenjem ovisnosti SAD-a o nafti, pozivajući Kongres da pomogne ubrzati prijelaz na čistu energiju.

Pala je cijena sirove nafte nakon napisa da će Biden iskoristiti strateške rezerve, a sirova nafta po barelu za isporuku u svibnju trenutno je pala za 5.79 dolara na 102.03 dolara po barelu.

Cijene sirove nafte značajno su varirale od početka ruske invazije na Ukrajinu, a cijene na pumpama ostale su visoke – u prosjeku iznad 4.20 dolara po galonu.

Izvor:tportal.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno