Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Stručnjaci tvrde – očekuje nas trend rasta cijena nekretnina u svijetu!

Očekuje se da će cijene nekretnina tijekom idućeg desetljeća rasti u prosjeku za devet posto godišnje. Ovu studiju su objavili ovog tjedna vodeći ekonomski stručnjaci vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija.

Povećanje cijena nekretnina je više potaknuto čimbenicima potražnje nego ponude. Ovako objašnjava trend istraživač Timo Wochner s njemačkog instituta IFO, koji je proveo istraživanje sa švicarskim institutom za gospodarsku politiku.

Svakako, prognozirana povećanja cijena nekretnina u svijetu se razlikuju. Očekivane stope rasta u Zapadnoj Europi (6,4 posto) i u Sjevernoj Americi (7,7 posto) su ispod svjetskog prosjeka. Značajno su više u Južnoj i Istočnoj Europi, gdje iznose 18,4, odnosno 14,9 posto. Očekuje se da će cijene u Južnoj Aziji narasti za 25,1 posto, u Zapadnoj Aziji za 22,4 posto i u Srednjoj Americi za 24,4 posto. Stručnjaci predviđaju porast od 8,4 posto u Velikoj Britaniji, 7,2 posto u Njemačkoj, šest posto u Sjedinjenim Američkim Državama i 5,5 posto u Francuskoj.

Razlozi za uzlazni trend uključuju viši životni standard i veća primanja, no i želju za većim životnom prostorom te porast broja stanovnika. Sve veća popularnost rada od kuće također doprinosi rastu cijena, stoji u istraživanju.

Međutim, Wochner kaže da “čimbenici ponude poput ograničenih proizvodnih kapaciteta, viših cijena za građevinski materijal i nedostatak građevinskog zemljišta” također igraju ulogu. Ukupno 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemalja je sudjelovalo u istraživanju, koje je trajalo od 14. lipnja do 2. srpnja.

Brojke nisu usklađene s inflacijom te će realna povećanja cijena vjerojatno biti manja, prema IFO-u, navodi HRT.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno