Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ternus: Idealno dugoročno rešenje za nasljednika Tima Cooka u Appleu

Jedno ime se ističe kao idealno dugoročno rješenje za nasljednika Tima Cooka i osobu koja bi mogla dugo voditi Apple.

Kada je Steve Jobs zbog bolesti više nije mogao voditi Apple, imenovao je Tima Cooka za svog nasljednika. Cook je bio poznat kao izvrstan voditelj logistike unutar Applea, ali njegova javna prepoznatljivost bila je relativno niska. Mnogi su se pitali kako će ovaj miran i smiren čovjek zamijeniti eksplozivnog i karizmatičnog Jobsa, suosnivača Applea čija je odlučnost doprinijela ogromnom uspjehu kompanije.

Čak ni najveći optimisti nisu mogli predvidjeti da će Tim Cook ne samo nastaviti putem koji je započeo Steve Jobs, već će znatno nadmašiti njegove uspjehe, i to na potpuno drugačiji način vođenja kompanije. Tijekom gotovo 13 godina kao izvršni direktor Applea, Cook je postavio nove rekorde. A tržišna vrijednost kompanije premašila je 3 bilijuna dolara (sadašnje stanje iznosi 2,81 bilijun dolara). Time je Apple više godina zaredom bio najvrjednija kompanija na svijetu po tržišnoj kapitalizaciji, prenosi Zimo.

Tim Cook i dalje djeluje pun energije i entuzijazma, sljedeće godine će navršiti 65 godina. Iako nema planove za skori odlazak s pozicije izvršnog direktora u kompaniji, naznake su da se njegovo vrijeme na čelu polako približava kraju. Prema izvorima iz kompanije, očekuje se da će to biti unutar idućih 2-3 godine, stoga već sada traže njegovog nasljednika.

U slučaju iznenadnog odlaska Tima Cooka iz kompanije, kao najizgledniji nasljednik spominje se trenutni izvršni operativni direktor Jeff Williams. Williams je već ranije bio prepoznat kao potencijalni budući izvršni direktor tvrtke. Međutim, postoji izazov jer Williams ima 61 godinu. A u Appleu traže osobu koja može osigurati stabilnost i dugoročno rješenje. Preferirajući kandidata na kojeg se može računati barem desetljeće.

Tko je “dugoročno rješenje” ?

Jedan dugogodišnji direktor u Appleu izjavio je kako je prije 5 godina bilo jasno da bi Jeff Williams bio prvi izbor za potencijalnog nasljednika. Međutim, smatra se da za 3 ili 5 godina Williams možda neće biti optimalno dugoročno rješenje. Stoga mnogi vide Johna Ternusa kao glavnog kandidata za budućeg izvršnog direktora Applea. Ternus je stariji potpredsjednik odjela za hardver u kompaniji te igra sve važniju ulogu. Osim Tima Cooka, od njega imaju samo pohvale, što potvrđuje i Eddy Cue, jedna od najutjecajnijih osoba u tvrtki, koji je u privatnom razgovoru s kolegama izjavio da bi Ternus trebao biti sljedeći CEO tvrtke.

Dodatno, uz sveopće zadovoljstvo u kompaniji njegovim radom, ključni faktor je i njegova dob od 49 godina. Što ga čini idealnim dugoročnim izborom. Ternus nikada nije podbacio u ulogama koje su mu dodijeljene. Te se smatra iznimno povjerljivom i pouzdanom osobom, prema razmišljanjima kolega koje su prenijeli mediji.

Po svojoj prirodi i načinu vođenja, John Ternus je sličan Timu Cooku – blage je naravi, postavlja razum ispred strasti, suzdržan je u donošenju odluka i ugodan u komunikaciji, te se nikada neće upustiti u kontroverzije putem e-maila. Sve ove osobine čine vrlo vjerojatnim da će John Ternus biti sljedeći izvršni direktor Applea, kada se Tim Cook povuče s te pozicije ili ga odbor zamijeni, što je malo vjerojatno s obzirom na dosadašnje iskustvo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno