Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Kako se uspješno integrirati s AI

Stručnjaci se danas obrazuju o korištenju umjetne inteligencije kako bi ostali konkurentni i relevantni, kako pojedinci tako i tvrtke. Laurence Liew, direktor za AI inovacije u tvrtki AI Singapur, istaknuo je: “Umjetna inteligencija (AI) neće zamijeniti vas. Zamijenit će vas netko tko zna koristiti AI”, tijekom panel rasprave na Salesforceovom događaju World Tour Essentials u Singapuru

I dok velik broj stručnjaka (45%) izražava zabrinutost zbog moguće zamjene njihovih poslova umjetnom inteligencijom, većina voditelja (55%) brine se zbog nedostatka potrebnih talenata za popunjavanje radnih mjesta, prema Microsoftovom Indeksu trendova rada za 2024.

Nedostatak talenata predstavlja značajnu priliku za ljude koji mogu steći vještine umjetne inteligencije. Čak 71 posto korporativnih čelnika izjavljuje da bi radije imali manje iskusnog kandidata s poznavanjem umjetne inteligencije u svom timu nego iskusnijeg kandidata bez tih vještina.

Iako se raspravlja o umjetnoj inteligenciji još od pokretanja OpenAI-jevog ChatGPT-a u studenom 2022., velike tvrtke su se sporo integrirale u ovu tehnologiju i usmjeravale se na obuku i razvoj svojih talenata. U današnjem poslovnom okruženju postoji razlika između onoga što se smatra potrebnim i onoga što se čini izvedivim.

79 posto rukovoditelja vjeruje da bi njihova tvrtka trebala usvojiti umjetnu inteligenciju radi očuvanja konkurentnosti. Ipak, pritisak za brzim povratom ulaganja usporava proces tranzicije prema umjetnoj inteligenciji, prema istraživanju Microsofta. Kao rezultat toga, zaposlenici diljem svijeta preuzimaju inicijativu u svoje ruke. Samostalno učeći kako koristiti alate umjetne inteligencije.

Nedostatak znanja

Učenje i usavršavanje kod kuće mogu pružiti konkurentsku prednost. Ali istovremeno se suočavaju s nekoliko izazova, prenosi tportal. Stručnjaci ističu da jedan od glavnih izazova s učenjem alata umjetne inteligencije kod kuće leži u nedostatku znanja o sigurnim i učinkovitim praksama.

Na internetu postoji mnogo “besplatnih” resursa za umjetnu inteligenciju poput ChatGPT-a i drugih alata koji koriste velike jezične modele (LLM). Međutim, stručnjaci upozoravaju da ti resursi zapravo nisu potpuno besplatni. LLM-ovi su algoritmi koji koriste ogromne skupove podataka za identifikaciju, sažimanje, prevođenje, predviđanje i generiranje informacija.

Laurence Liew je rekao: “U ovom svijetu ništa nije zaista besplatno. Vaši podaci su roba kojom trgujete.” Dodao je da ne biste trebali koristiti podatke svoje tvrtke ili osobne podatke prilikom korištenja besplatnih online alata za umjetnu inteligenciju, što može ugroziti osjetljive informacije. Važan aspekt usavršavanja AI alata je naučiti kako ih koristiti na siguran i učinkovit način.

Prema Laurenceu Liewu, ključna vještina koju danas treba naučiti je efikasna komunikacija s postojećim jezičnim modelima velikih podataka (LLM) koji pokreću umjetnu inteligenciju. OpenAI-jev ChatGPT, Microsoftov Copilot i Googleov Gemini zato zapošljavaju doktore prava. Liew je rekao za CNBC Make It da ljudi često krivo koriste ChatGPT jer ga smatraju sličnim pretraživanju na Googleu. Kada radite s LLM-om, ključno je biti jasan i precizan u svojim uputama.

Laurence Liew ističe da je ključno pružiti umjetnoj inteligenciji puno konteksta i tretirati je kao marljivog pripravnika koji može povremeno pogriješiti. Kada dajete zadatke pripravniku, nije dovoljno objasniti ih u jednoj rečenici jer bi pripravnik bio zbunjen.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno