Financa
Digitalni poslovni portal

Tržišta kapitala – što se bitno događalo u proteklih 7 dana

Pisali smo kako su i europske i američke centralne banke odlučile blago dignuti kamatne stope, te su tržišta kapitala reagirala pozitivno početkom mjeseca. U proteklih sedam dana tržišta kapitala su pomalo bila letargična. I dalje je glavna tema uspjeh u suzbijanju inflacije, te je glavni fokus na tome.

Wall Street bez značajnijih trendova

Američka tržišta kapitala u proteklom tjednu su gotovo mirovala. S&P 500 burzovni indeks je izgubio na vrijednosti neznatnih 0,71% u ovom tjednu. Nasdaq se slično ponašao, nije biloo nekih značajnijih fluktuacija, a u usporedbi s ponedjeljkom je vrijednost smanjena za 0,61%. Sličan trend je imao i Dow Jones Industrial Average koji je gotovo na istoj vrijednosti kao i protekli tjedan.

Popuštanje inflacije posljednjih mjeseci navelo je ulagače na zaključak da će Fed uskoro završiti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od ožujka prošle godine, i da će konačna kamata, odnosno kamata na kojoj bi Fed završio proces povećanja cijene novca, biti manja od 5 posto.

Ciklus povećanja kamata doista će uskoro biti završen, no kamate će vjerojatno biti povećane iznad 5 posto i zadržati se na tim razinama dulje nego što se očekivalo. To su najvažnije poruke koje posljednjih dana i tjedana šalju dužnosnici FEDa.

Kriptovalute gubile na vrijednosti

Burze su mirovale, tržište kriptovaluta – nije. Vladalo je pesimistično raspoloženje. Bitcoin je izgubio na vrijednosti 4,23%. petak je zatvorio s cijenom 39.592 dolara. Slično se ponašao i Ethereum. Početak trgovanja u ponedjeljak je krenuo s cijenom od 2.932 dolara. Tijekom tjedna je izgubio na vrijednosti 5,25%.Ostale kriptovalute su imale sličan trend. Voditelj istraživanja u CoinSharesu James Butterfill rekao je da je smekšavanje stajališta monetarne politike SAD-a temelj za optimizam na kripto tržištu.

U Europi opet pesimizam

Prema preliminarnim podacima, inflacija u Njemačkoj blago je ubrzala na godišnjoj razini, s 8,6% u prosincu na 8,7% u siječnju, prenose RBA analitičari.

Cijene energije bile su više za 24,4% godišnje, a cijene hrane za 20,7% u odnosu siječanj prošle godine. Prema procjeni tržišnog konsenzusa, na početku 2023. očekivalo se ubrzanje godišnje stope rasta opće inflacije s 8,6% u prosincu na 8,9% u siječnju (odnosno s 9,6% na 10% HIPC). Objava njemačke inflacije prvotno je bila zakazana za 31. siječnja, ali zbog tehničkih problema statistički ured odgodio je objavu.

U međuvremenu je Eurostat objavio kretanje potrošačkih cijena koristeći interne procjene inflacije u Njemačkoj. Na mjesečnoj razini, u skladu s tržišnim konsenzusom potrošačke cijene porasle su za 1% (+0,5% HIPC). Mjereno harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, inflacija je usporila na godišnjoj razini na 9,2% u siječnju (u odnosu na 9,6% u prosincu), što je najmanji porast u posljednjih pet mjeseci zahvaljujući novim fiskalnim mjerama za pomoć kućanstvima u energetskim troškovima, javljaju analitičari Raiffeisenbanka.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije