Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

TSMC nadmašio očekivanja prvom kvartalu zbog velike potražnje za AI čipovima

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu. I to zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.

Ovo su rezultati TSMC-a za prvi kvartal u odnosu na konsenzusne procjene LSEG-a:

  • Neto prihod: 592,64 milijarde novotajvanskih dolara (18,87 milijardi USD), u odnosu na očekivanih 582,94 milijarde NT$
  • Neto dobit: 225,49 milijardi NT$, u odnosu na očekivanih 213,59 milijardi NT$

TSMC je izvijestio da je neto prihod porastao za 16,5% u odnosu na prošlu godinu na 592,64 milijarde NT$. Dok je neto dobit porasla za 8,9% u odnosu na prošlu godinu na 225,49 milijardi NT$. Tvrtka je procijenila da će prihod u prvom kvartalu biti između 18 i 18,8 milijardi dolara.

TSMC je najveći svjetski proizvođač naprednih procesora i u svoje klijente ubraja tvrtke poput Nvidije i Applea.

TSMC je dobro pozicioniran za snažne performanse temeljene na ključnim trendovima u industriji. Stalna potražnja za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije, pozitivan je znak i kratkoročno i dugoročno. Fokus na napredni razvoj čipova, kao što je pomak prema 3nm tehnologiji, još je jedan čimbenik koji pokreće dugoročni rast za TSMC.

Brady Wang, pomoćnik direktora u Counterpoint Researchu, u ponedjeljak prije objave rezultata.

TSMC trenutno proizvodi 3-nanometarske čipove i planira započeti masovnu proizvodnju 2-nanometarskih čipova 2025. Tipično, manja nanometarska veličina daje moćnije i učinkovitije čipove, prenosi CNBC.

Veliki rast dionica

Snažna potražnja za AI čipovima predvođena proliferacijom velikih jezičnih modela kao što su ChatGPT i kineski klonovi uzrokovala je rast dionica TSMC-a od 56% u protekloj godini.

Prema podacima Counterpoint Researcha, TSMC je ostvario 61% globalnih prihoda u četvrtom kvartalu. Samsung Foundry je na drugom mjestu s 14% tržišta.

“TSMC-ova neto profitna marža i dalje je jedna od najviših u povijesti tvrtke s 40%, u odnosu na prosjek industrije od 14%. Što pokazuje jaku konkurentsku poziciju TSMC-a. Visoka marža rezultat je povećanog udjela prodaje 7nm i manjih čipova, koji imaju znatno veće marže”, rekao je prošli tjedan Grzegorz Drozdz, tržišni analitičar u Conotoksiji.

SAD je također nedavno dao TSMC-ovoj podružnici u Arizoni preliminarno odobrenje za vladino financiranje u vrijednosti do 6,6 milijardi dolara za izgradnju najnaprednijih svjetskih poluvodiča. TSMC također ima pravo na oko 5 milijardi dolara predloženih zajmova.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno