Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ujedinjeno Kraljevstvo kripto industriju promatra kao i kockanje

Ujedinjeno Kraljevstvo kripto industriju promatra kao i kockanje. Odbor za financije objavio je izvješće u kojem sugerira vladi da regulira kripto trgovanja ne kao financijsku imovinu, već kao instrument za kockanje.

Donji dom britanskog parlamenta želi da se imovina za kripto trgovanje i povezana ulaganja tretira prema istim standardima kao i kockanje. Izvješće je napravljeeno na 28 stranica. Sastavili su ga zakonodavci iz različitih stranaka tvrdi da bi mainstream kripto imovina kao što su Ethereum (ETH) i Bitcoin (BTC) trebala biti regulirana kao instrumenti za kockanje, prenosi Hrvatski Bitcoin Portal.

Njihova je vrijednost sklona dramatičnim promjenama. Potrošači su u riziku od gubitka cijele investicije. Po karakteristikama vrlo je slično kockanju, utvrdilo je povjerenstvo Ministarstva financija.

Zakonodavci tvrde da potencijalna upotreba kriptovalute od strane prevaranata i perača novca ugrožava potrošače. Također, udar je i na ekonomsku stabilnost te smatraju da je volatilnost povezana s kripto trgovanjem slična sportskom klađenju, a ne ulaganju.

Bez intrinzične vrijednosti, ogromne volatilnosti cijena i bez vidljivog društvenog dobra, potrošačko trgovanje kriptovalutama poput Bitcoina više nalikuje kockanju nego financijskoj usluzi i trebalo bi ga regulirati kao takvo.

Harriet Baldwin, članica parlamenta i predsjednica Odbora za financije.

Odbor je zabrinut da će reguliranje potrošačkog kripto trgovanja kao financijske usluge, kako je predložila Vlada, stvoriti ‘halo’ efekt. Navodeći potrošače da vjeruju da je ova aktivnost sigurna i zaštićena, iako nije. Međutim, izvješće priznaje da blockchain tehnologija, koja je u osnovi kripto, može biti od pomoći britanskom financijskom sektoru.

Trgovci kriptovalutama ogorčeni izvješćem

Trgovačko udruženje CryptoUK oštro je odbacilo nalaze odbora. Smatraju da su zapažanja zastupnika o kriptovaluti “beskorisna, lažna, suštinski manjkava i nepotkrijepljena”. Izvješće Odbora dolazi u kontekstu katastrofalnih događaja 2022. Niz bankrota i likvidacija ulagače je koštao je milijarde. Doveo je do spirale cjelokupnog kripto tržišta i istaknuo potrebu za regulacijom industrije. Sjedinjene Države su malo napredovale u poboljšanju nadzora svoje industrije, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo poduzelo korake za uvođenje regulatornog okvira.

Europska Unija je prepoznala potrebu za nadzorom industrije. Uvedena je vlastita kripto regulativa MiCA koja ima za cilj pružiti jasnoću i transparentnost industriji. U utorak je Vijeće za gospodarska i financijska pitanja EU-a jednoglasno izglasalo usvajanje zakona i direktiva koje se odnose na zakonodavstvo, čime se MiCA približava stupanju na snagu 2024. godine, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Istraživanje koje su iznijeli parlamentarni zastupnici pokazalo je da su 40% novih korisnika Bitcoina bili muškarci mlađi od 35 godina. Ovaj segment stanovništva je obično identificiraju kao onaj koji najviše želi riskirati. Jedan bivši ovisnik o kockanju, za BBC News je rekao da se, iako je odustao od kockanja, okrenuo kriptovalutama. “U svojoj glavi sam samo mislio da ovo nije kockanje, već samo ulaganje, ali očito nije”, rekao je.

Također je rekao da je ulaganjem u kriptovalute izgubio oko 150.000 funti,. Uključujući i novac koji je posudio te da mu je opsesija bila konstantno provjeravanje telefona kako bi dobio uvid u kretanje tržište. “Uopće nije bilo pauze, samo sam stalno visio na telefonu i jednostavno nisam mogao spavati. Kripto stvari su kockanje. Možeš izgubiti sve što imaš”, prisjetio se vlastite situacije te istaknuo da podržava pristup povjerenstva.

Stanovnici smatraju kripto kao zabavne investicije

U veljači je vlada zatražila od ljudi da komentiraju prijedloge za financijsku regulaciju kripto imovine. No odbor je rekao da vladini planovi regulirati kriptovalute jer bi financijske usluge stvorile lažan dojam da su sigurne poput tradicionalnih ulaganja – “halo efekt… koji potrošače navodi da vjeruju da je ta aktivnost sigurnija nego što jest ili zaštićena kada nije”.

Izvješće odbora navodi ankete koje sugeriraju da otprilike jedna od 10 osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu posjeduje kripto imovinu, većina ulaže u kriptovalute kao što su Bitcoin i Ethereum. Najčešće spominjani razlog za držanje kripto imovine bio je da su “zabavna investicija”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno