Financa
Digitalni poslovni portal

Warren Buffett koristi ove 3 dionice za stvaranje “masnog” toka prihoda od 1,9 milijardi dolara za borbu protiv inflacije

Ekonomija je ciklična i nastaviti će biti takva. Za vrijeme svog života, veoma je vjerojatno da ćemo vidjeti i rast i recesiju, i pad i rast nezaposlenosti i kamatnih stopa, inflaciju i deflaciju. Buffett je doživio sve ove pojave i to više puta, a činjenica je da mu dobro ide. Možda nešto možemo naučiti od njega.

Investitori bi se u ovom okruženju mogli osjećati nesigurni. Neki stručnjaci kažu da će tržište uskoro doći do dna, dok drugi tvrde da je pred nama još mnogo loših dana.

Pojednostavljeno, dok svi žele kupovati jeftino i prodavati skupo, zabrinutost je da biste mogli kupiti jeftino, a prodati još jeftinije.

Ako se trenutno ne osjećate sigurni u smjeru tržišta, zapamtite: ne morate trgovati dionicama da biste zaradili novac, piše yahoo.finance.

Svake godine Warren Buffett prikupi milijarde dolara samo od dividendi. Zapravo, većina udjela Berkshire Hathawaya sada su dionice koje nose dividendu.

Evo pogleda na tri tvrtke u kolekciji Warrena Buffetta koje Berkshireu osiguravaju izdašnih 1,9 milijardi dolara godišnjeg prihoda od dividende. Naravno, ne trebaju vam milijarde dolara da biste imali prihod od dividende.

U.S. Bancorp (USB)

Kao matična tvrtka američke banke, US Bancorp jedna je od najvećih bankarskih institucija u SAD.

Prošlog ljeta banka je povećala svoju tromjesečnu novčanu dividendu sa 42 centa na 46 centi po dionici – što je 1,84 USD po dionici na godišnjoj razini. Po trenutnoj cijeni dionice, dionica donosi povrat od 3,6%.

Berkshire posjeduje 144.046.330 dionica američkog Bancorpa, što znači da zarađuje preko 265 milijuna dolara godišnjeg prihoda od dividende samo od ovog jednog udjela.

Također pomaže to što su banke solidno pozicionirane za okruženje rastućih kamatnih stopa: u SAD kreditiraju po višim kamatnim stopama nego što plaćaju.

Kako bi ukrotio skokovitu inflaciju, Fed je 4. svibnja podigao referentne kamatne stope za 50 baznih bodova, što predstavlja prvo povećanje od pola boda od 2000. Očekuje se da će se slični potezi dogoditi na nadolazećim sastancima Fed-a u lipnju i srpnju.

Coca-Cola (KO)

Rasprava o Buffettovim dionicama koje su kupljene da donose dividendu ne bi bila potpuna bez njegove voljene Coca-Cole.

Buffett je počeo skupljati dionice ovog giganta pića kasnih 80-ih. Danas Berkshire posjeduje ogromnih 400.000.000 dionica tvrtke.

Coca-Cola je izašla na burzu prije više od 100 godina. Ove veljače, odbor je odobrio 60. uzastopno povećanje godišnje dividende tvrtke, podižući godišnju isplatu na 1,76 dolara po dionici.

A to znači da Berkshire sada prikuplja 704 milijuna dolara dividende godišnje od Coca-Cole.

Nije teško shvatiti zašto je isplata tako pouzdana: kultni proizvodi tvrtke prodaju se u više od 200 zemalja i teritorija, a čak i u recesiji, jednostavna limenka Coca-Cole i dalje je pristupačna većini ljudi.

Dionice trenutno donose povrat od 2,8%.

Chevron (CVX)

Dionice energetskih tvrtki pokazale su se kao veliki dobitnici usred buma cijena nafte, a Buffett očekuje da će se “zabava” nastaviti.

Legendarni investitor značajno je povećao svoj udio u Chevronu u prvom tromjesečju. Posjedujući 159.178.117 dionica, Berkshireova Chevron pozicija ima tržišnu vrijednost od preko 28 milijardi dolara, što ga čini trećim najvećim udjelom u portfelju.

Kao značajnom igraču u industriji nafte i plina, Chevronov posao buja. U prvom tromjesečju tvrtka je izvijestila o zaradi od 6,3 milijarde dolara, što je više od četiri puta više od 1,4 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine. Prihod je iznosio 54,4 milijarde dolara za tromjesečje, što je 70% više u odnosu na prethodnu godinu.

U siječnju je Chevronov odbor odobrio povećanje tromjesečne stope dividende od 6% na 1,42 dolara po dionici.

Posjedujući 159.178.117 dionica Chevrona, Berkshire sada prikuplja nevjerojatnih 904 milijuna dolara godišnje dividende od proizvođača nafte.

Dionice Chevrona već su porasle za 50% u 2022. i sada nude godišnji prinos od dividende od 3,2%.

Ekonomija je ciklična i nastaviti će biti takva. Za vrijeme svog života, veoma je vjerojatno da ćemo vidjeti i rast i recesiju, i pad i rast nezaposlenosti i kamatnih stopa, inflaciju i deflaciju. Buffett je doživio sve ove pojave i to više puta, a činjenica je da mu dobro ide. Možda nešto možemo naučiti od njega.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije