Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Mars želi akvizirati kompaniju Kellanova

Mars, čiji brendovi slatkiša uključuju M&M’s i Snickers, istražuje potencijalnu akviziciju kompanije Kellanova, proizvođača grickalica kao što su Cheez-It i Pringles.

Dogovor bi bio jedan od najvećih ikad u sektoru pakirane hrane. Obzirom da je tržišna vrijednost Kellanove oko 27 milijardi dolara uključujući dug. Dogovor bi testirao apetite regulatora da dopuste konsolidaciju u sektoru.

Dionice Kellanove porasle su za oko 20% otkako se prošlog listopada odvojila od WK Kellogg Co. Ipak, i dalje se trguje s diskontom u odnosu na neke konkurente, kao što su Hershey i Mondelez International, što je čini potencijalnom metom akvizicije.

Nije sigurno da će Kellanova sklopiti ugovor s Marsom, prenosi Seebiz. Drugi bi se ponuđač također mogao obratiti Kellanovi, a moguće je da ne dođe do dogovora s bilo kojom stranom.

Kellanova je odbila komentirati, dok glasnogovornici Marsa nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Sklapanje poslova u sektoru pakirane hrane bilo je snažno.

Prošle je godine J.M. Smucker kupio proizvođača Twinkiesa Hostess Brands za 5,6 milijardi dolara, u ugovoru koji je ujedinio dva velika američka proizvođača grickalica.

No mnogi su poslovi bili manji od mega spajanja između Heinza i Krafta postignutog prije gotovo deset godina, budući da su američki antimonopolski regulatori postali zabrinutiji zbog takvih transakcija koje dovode do viših cijena i manjeg izbora za potrošače.

Cijene hrane rasle 25%

Cijene hrane porasle su 25% između 2019. i 2023., brže od druge potrošačke robe i usluga, prema nedavnim statistikama Ministarstva poljoprivrede SAD-a.

Savezna komisija za trgovinu i država Colorado tužili su kako bi spriječili 25 milijardi dolara vrijednu akviziciju Albertsonsa od strane operatera trgovina mješovitom robom Krogera, navodeći zabrinutost da bi taj posao povećao cijene za milijune Amerikanaca.

Dogovor za Kellanovu bio bi najveći ikad za Mars, zasjenjujući njegovo preuzimanje operatera veterinarskih bolnica VCA u iznosu od 9,1 milijarde dolara 2017.

Tvrtka sa sjedištem u McLeanu u Virginiji nastoji diverzificirati svoje poslovanje putem akvizicija. U vlasništvu je potomaka svog osnivača Franka C. Marsa i ostvaruje oko 47 milijardi dolara godišnje prodaje. Djeluje u tri odjela; Mars Petcare, Mars Snacking i Mars Food & Nutrition.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno