Financa
Digitalni poslovni portal

Bijeg od ruske ovisnosti: Njemačka i Velika Britanija ekspresno rade nevidljivu energetsku autocestu

Raskid gospodarskih veza s Rusijom izazvan agresijom na Ukrajinu potaknuo je europske zemlje na jače energetsko povezivanja i pronalaženje novih pravaca nabave energenata. Jedan od ključnih projekata za Njemačku u tom pogledu je interkonektor za razmjenu električne energije s Velikom Britanijom

Ovih dana sklopljeni su ključni ugovori ukupne vrijednosti više od 1,5 milijardi funti (1,8 milijardi eura) za veliki projekt interkonektora, koji će povezati Njemačku i Veliku Britaniju. To je jedan od niza projekata koje pokreću europske zemlje nastojeći ojačati opskrbu energijom usred tekuće krize u Ukrajini, javlja CNBC.

Projekt NeuConnect usredotočen je na podmorske kabele koji će omogućiti da 1,4 gigavata električne energije prođe u oba smjera između Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke – dvije najveće europske ekonomije. Interkonektor je dugačak 725 kilometara.

Privatni ulagači koji stoje iza NeuConnecta nazvali su ovaj pothvat ‘nevidljivom energetskom autocestom’ i opisali ga kao ‘prvu izravnu vezu između britanskog i njemačkog energetskog tržišta’.

Zaključeni ugovori odnose se na kablovske radove i konvertorske stanice. Iz NeuConnecta su objavili da je Siemens Energy dobio ugovor za potonje, što uključuje ​​projektiranje i izgradnju lokacija u Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Kompanija je ranije najavila da će interkonektor omogućiti Britaniji da se ‘poveže s ogromnom njemačkom energetskom infrastrukturom, uključujući njezine značajne obnovljive izvore energije’.

Veza Njemačke i Britanije smanjit će uska grla

Za Njemačku se kaže da će ‘nova veza s Britanijom pomoći u ublažavanju trenutnih uskih grla zbog kojih se vjetroturbine često gase kada dođe do stvaranja viška obnovljive energije.’

Zatvaranje financijske konstrukcije za NeuConnect predviđeno je za ‘iduće tjedne’, što bi omogućilo početak radova tijekom 2022.

Na projektu se radi već neko vrijeme, ali njegovo ubrzavanje dolazi u trenutku kada je ruska invazija na Ukrajinu naglasila koliko su neka europska gospodarstva ovisna o ruskim fosilnim gorivima.

Doista, osim što je stvorio geopolitičke napetosti i podjele, rat u Ukrajini je također rezultirao nizom inicijativa definiranih suradnjom i zajedničkim ciljevima.

Primjerice, SAD i Europska komisija nedavno su objavile priopćenje o energetskoj sigurnosti u kojem su najavile stvaranje zajedničke radne skupine na tu temu.

Predstavnici partnera tom prilikom su otkrili da će SAD ove godine ‘nastojati osigurati’ dodatnih 15 milijardi kubnih metara ukapljenog prirodnog plina za EU. Pritom su izrazili i očekivanja da će se količina povećati u budućnosti.

Predsjednik Joe Biden rekao je da će SAD i EU također ‘raditi zajedno na poduzimanju konkretnih mjera za smanjenje ovisnosti o prirodnom plinu u narednom razdoblju kako bi se maksimizirala dostupnost i korištenje obnovljive energije’.

NeuConnect nije jedini projekt usmjeren na povezivanje Velike Britanije s drugim dijelovima Europe.

Prošle godine počeo je komercijalno raditi podmorski kabel dug 724 kilometra koji povezuje Britaniju i Norvešku, omogućujući im dijeljenje obnovljive energije.

Ideja koja stoji iza North Sea Linka je da poveže norveške hidropotencijale i izvore energije vjetra u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Velika Britanija je najavile planove za ‘podvodnu energetsku superautocestu’ vrijednu više milijardi funti koja bi omogućila slanje električne energije proizvedene u Škotskoj na sjeveroistok Engleske.

Projekt Eastern Link, koji je trenutno u ranoj fazi razvoja, trebao bi se fokusirati na razvoj para visokonaponskih jednosmjernih kabela koji će imati ukupni kapacitet od 4 GW.

Izvor: tportal

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije