Financa
Digitalni poslovni portal

Bitcoin se vratio na vrijednost iznad 40.000 dolara

Bitcoin (BTC) je u za vikend skočio na najvišu razinu od dva tjedna jer su trgovci kriptovalutama postali sigurniji da se tržište stabiliziralo nakon nedavnog pada, a neki analitičari su označili mogućnost kratkog pritiska. Cijena bitcoina porasla je 3,16% u posljednja 24 sata na oko 42.819 dolara. 4. veljače je cijena prešla psihološki prag od 40.000 dolara po prvi put od 22. siječnja. Najveća kriptovaluta i dalje je daleko od svog rekordnog maksimuma od oko 69.000 dolara postignutog u prosincu.

Nekoliko napada na negativnu stranu više nije bilo uspješno jer je rizik uklonjen”, rekao je Daniel Kukan, viši trgovac u Crypto Finance AG.

Kukan je rekao da je njegov sljedeći cilj za razinu cijena na gore oko 45.000 dolara. On vidi podršku tržišta na 33.000 dolara – ili 28.000 dolara u najgorem slučaju, “što nismo dotakli”. Na unutardnevnoj bazi, bitcoin se probio iznad vrha svog tjednog raspona cijena, nakon što je zadržao podršku iznad zone od 35.000 do 37.000 dolara.

Cijena Bitcoina posljednjih 7 dana (izvor grafa: https://www.coindesk.com)
Cijena Bitcoina posljednjih 7 dana (izvor grafa: https://www.coindesk.com)

Bitcoin je nakratko pao nakon što je američko Ministarstvo rada izvijestilo o neočekivano snažnom rastu radnih mjesta u siječnju, zajedno s velikim revizijama naviše u odnosu na prethodno objavljene brojke za 2021. Teoretski, takvo bi izvješće bilo negativno za bitcoin, jer bi Federalne rezerve možda trebale agresivnije povećati kamatne stope kako bi spriječile pregrijavanje tržišta rada. Općenito, cijena bitcoina negativno je reagirala na strožu monetarnu politiku.

Prva početna reakcija bitcoina na šokantno snažno izvješće o plaćama koji se ne bavi farmom bila je slabost“, rekao je Edward Moya, viši tržišni analitičar u posredničkoj burzi Oanda.

No, istaknuo je da se “bitcoin uspio stabilizirati unatoč rastućim inflatornim pritiscima koji nastavljaju tjerati globalne prinose obveznica na veće”.

Prinos 10-godišnjeg trezora probio se iznad dvotjednog raspona od 1,92%. I američki dolar također je porastao u posljednja dva sata, dok su dionice otprilike stabilne. Bitcoin se često trguje sinkronizirano s dionicama.

Jason Deane, bitcoin analitičar u Quantum Economics, rekao je da se “čini se da su se bitcoinovi nedavni potezi poklopili s najnovijim izvješćem o zapošljavanju u SAD-u i moguće je da je to jednostavno djelovalo kao katalizator zakašnjelog pokreta tržišta.”

Zasebno, tržište je možda dobilo dodatnu dozu bika kada je Marathon Digital Holdings, tvrtka za rudarenje bitcoina u Sjevernoj Americi, u petak rekla da je povećala svoje udjele u kriptovaluti na oko 8.595 BTC (338 milijuna dolara).

Laurent Kssis, stručnjak za fondove kojima se trguje kripto burzama (ETF) i direktor CEC Capitala, opisao je to kao “mamutsko povećanje”. “Mislim da bi ovo moglo biti povezano s malim sklekovima“, rekla je Kssis.

Izvor: cryptoteme.blogspot.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije